Sabtu, 31 Oktober 2009

Kek Dari Alongroz....

Salam di malam Sabtu......Malam ni Deeja dapat kek dari kak Along kiter yg dok kat Sarawak tu.Meskipun hanya sekeping gambar tapi Deeja dah rasa seronok sangat.Terimakasih ye Along tapi nanti kalo balik Tepeng bagi yg betoi ye...ekekekekeke.....Jangan marah Along,lawak2 di malam hari.....Cayang....Along....

Chocolate Cupcake....

Salam hari Sabtu.....Hari ni nak citer pasal baking membaking semalam...Cupcake ni salah satu menu sampingan untuk majlis birthday aku semalam.Dan ini merupakan kali yg pertama aku wat kek taruh dalam bekas ni....Selama ari ni,aku dah jenuh mencari bekas cupcake ni,tapi tak berjumpa.Akhirnya aku ketemu jua ngan kedai yg memang khusus jual barang2 nak buat kek,roti dan berbagai g.Tapi sebenonyer,aku tak p pun tapi cik abang yg bersungguh2 mencari bekas ni wat isteri tercintanya itu...Hajat aku nak buat cupcake aka muffin tercapai jua...Boleh le dikatakan muffinkan sebab kalo cupcake ader dekorasi atas kek tu...tapi aku cuma tabur badam.Tu pun balance wat biskut raya tu hari...
Inilah rupa cup cake sebelum dibakar....nampak comel je...
Rege tak le mahal sangat rupanya benda ni....20 pieces dlm 3 hinggit lebih je...Oh ye..resipi ni aku ceduk kat blog hana

200g coklat masakan
70g mentega
2 biji telur
50g gula
60g tepung gandum
1 s/k baking powder

Cara buat
cairkan coklat(double boiler)
Masukkan mentega,kacau hingga mentega cair.
Panaskan oven suhu 170c
Dalam mangkuk len,masukkan telur dan gula.kacau sampai sebati.
Masukkan telur dlm adunan coklat.
Masukkan tepung.
Isikan dlm acuan dan bakar selama 20 minit.

Jumaat, 30 Oktober 2009

Happy Birthday....................




TO ME.........DEEJA.......

30 Oktober datang lagi.Syukur ke hadrat Ilahi,Deeja masih lagi diberi peluang untuk menikmati hidup di alam yg fana ini....Masih lagi bernafas di saat ini.Adakah aku berkesempatan untuk menikmati saat ini di tahun akan datang.....Ya Allah berilah aku kekuatan untuk menghadapi apa jua cabaran di dunia ini.Tatkala ini aku berfikir sendirian,aku sudah cukup dewasa....32 usiaku...andai kata Allah menjemputku...adakah aku sudah bersedia.Siapkah aku bekalan untuk kesana?Berapa banyakkah amal yg telah aku lakukan didunia ini...Cukupkah...?Aku termenung sendiri,bagaimana kesudahan nasibku ini....bagaimana ibadatku,cukupkah itu sebagai bekalan ke sana kelak...?Aku semakin tua....tapi kenapa kadang2 aku juga sering alpa....?Ya Allah,berilah aku kesempatan untuk memperbaiki diriku ini....Terangilah hidupku ini dengan NurMu... Mak,terimakasih kerana telah melahirkan aku ke dunia ini.Tanpamu,siapalah aku...
p/s gambar baby pd n3 yg lepas memang gambar Deeja.Dan itulah satu-satunya anak mak...

Khamis, 29 Oktober 2009

Ayam Goreng Kari....

Salam hari Khamis...Lambat bersiaran walaupun memang laptop sentiasa terbuka...Pagi tadi sajer p terjah dapur kekawan...pe lagi nengok resipi le...kekadang tu dah macam buntu xtau nk masak pe.Jadi bila dah p buat lawatan,dapat le gak idea2 untuk memasak...P kat blog Love....nampak le ayam goreng dia...sedap je....So,idea pun mai le...teringat plk ayam goreng berkari masa kenduri adik ipar dulu.Ayam goreng berkari ni salah satu menunyer....Cara yg Deeja buat ni simple....yg love wat tu mungkin lebih sedap....ye tak love?

Caranya camni....
Ayam diperap ngan:
-serbuk kari daging
-daun kari
-garam dan serbuk lada secukup rasa
pastu goreng,husben suka yg garing,katanya lebih sedap....

Pucuk paku wif udang...

Yg ni sebenornyer lauk semalam.Saje nak posing ari ni...Pucuk paku ni dah beli banyak hari,kat pasar malam Kamunting...Deeja memang selalu p sana kalo nak cari sayur2 kampung.Rege murah...Kat Kamunting,pasar malam pada hari Rabu,Khamis dan Sabtu...Luas gak tapak pasar malam tu...macam2 ada...Saper peronah pegi...?Dah tentu....kawan baru Deeja yg dok kat Kamunting tu....betoi tak Ish?(blog dia nama sama ngan blog deeja).Tapi Deeja lum penah jumpa dia g,baru brtegur sapa kat shoutbox je...
K...lah berbalik pada pucuk paku ni.....wat tumis belacan je....ala sambal belacan pastu tumis campuq le pucuk paku ngn udang.Udang tu feveret anak2 Deeja,itu yg taruh sekali....Malas dah nak wat masak len...Uiiiii...dasar orang malas tul.......kikikikiki..

Rabu, 28 Oktober 2009

Baby saper tuuuu......

De saper2 kenal ngan baby ni...?Anak saper le plk ni ye...?Tak lama g,baby ni nak sambut ulangtahun kelahirannya.Gambar baju merah tu,baru pandai meniarap dalam 4 bulan lebih rasanya.Tu muka takut tu...nak nangis waktu tu.
Amacam,pandai posing tak baby ni.Yang ni baru pandai berdiri tapi tak boleh melangkah lagi.Agak2lah,saper baby ni ye...?

Jalan-Jalan ke KK Homedeco Ipoh...

Sambungan citer p Ipoh aritu...Jangan jemu ye dok baca citer deeja p Ipoh...Kalo jemu...ehmmm..kena baca dan tengok gak.....Camni,lepas balik dari g memory lane kelmarin,Deeja dgn rutin biasalah p jalan kuala kangsar,bukan Kuala Kangsar tapi jalan nama Kuala kangsar.Pe lagi p cuci2 mata kat situ.Kat situlah terletaknya syurga membeli belah untuk bunga2 plastik,hiasan rumah dan juga untuk persediaan perkahwinan.Dan KK Home Deco gak terletak kat jalan tu.


Yang ni barang yg Deeja beli kat KK tu...Beli yg murah2 je.Deeja memang budjet kalo p kat sini jangan belanja lebih dari rm50.Tapi kekadang terbabas tapi takde le banyak cuma singgit dua je.

Kotak isi kunci tu beli kat tempat len.Yg ni hubby punyer barang....Dia yg bayokan.Yang penyangkut tu plak Deeja beli kat KK.
Sekian sajer citer2 shopping kat Ipoh.......tapi jgnle kata Deeja nak menunjuk plk,cuma berkongsi...Siapalah Deeja ni kalo nak dibandingkan ngan orang lainkan....

Pelita....

Salam hari Rabu...Baru ari ni Deeja berkesempatan nak tayang pelita yg dibeli kat memory lane tempohari.Pelita ni belum g di cuci tau kilat2.Almaklumlah sibuk sikit akhir2 ni.Dengan majlis sambut birthday Alyaa lah,Najla plak tengah dok periksa akhir tahun dan macam2 lagi hal nyer.Aku berkenan tengok bentuk pelita tu....nampak cute je...Warna ni je yg aku nampak.Tu pun tak banyak tempat jual pelita ni.Ada 4 tempat je yg aku nampak.Ni pun Deeja beli kat 2 tempat.

Isnin, 26 Oktober 2009

Puding Kastard Marble....



Puding Kastard Marble ni adalah hidangan pencuci mulut untuk majlis birthday Alyaa.Puding ni simple je.Resipinya berdasarkan puding coklat yg Deeja wat dulu tapi telah diubahsuai mengikut citarasa......Cara nak buat senang je....

1 cawan gula
1/2 cawan susu tepung
4 cawan air
4 sudu besar tepung kastard
1 peket serbuk agar2(10g)
3 sudu besar mentega
serbuk koko

Didihkan semua bahan kecuali mentega dan serbuk koko.
Bila sudah likat,bahagikan adunan kepada 2.
1 bahagian dibiarkan warna asal.
1 bahagian lagi dicampur ngan serbuk koko.
Kemudian marblekan nyer ikut citarasa masing2
Sejukkan di dalam peti sejuk

Menu Majlis Hari Jadi Alyaa-Laksa Taiping....

Mai...mai...mai..makan Laksa Taiping....Memang ori dari Taiping...dari dapur deeja.....
Amacam nampak berselera tak?Gambar ni je yg sempat snap.Yg dalam pinggan xde le plk..
Laksa ni dihidang bersama ngn timun,bawang,salad,daun selom,daun pudina,cili potong dan telur rebus.Cra nak buat.....senang tapi remeh tang nak asingkan ikan tu...Tapi hasilnya fuhhh...menangkap...

Ikan direbus-asingkan isi dan tulang,kemudian kisar bersama ngan air rebusan.Air rebusan jgn dibuang.
Bawang besar dan cili kering(cili masak/cili padi pun boleh)-dikisar
Daun kesum
Bunga kantan
Asam keping(gelugur)-3 keping(ikut masam)
Belacan dan garam secukup rasa

Didihkan bahan kisar(bawang dan ikan)
Masukkan daun kesum/bunga kantan/asam keping.
tambahkan belacan dan garam.
Siap untuk dihidangkan...
(Kuah ikut kepekatan sendiri)

Edisi Hari Jadi Alyaa di rumah....

Sambutan birthday Alyaa again.....edisi di rumah.Tiada yg istimewa sekadar sambutan biasa yg sudah cukup menggembirakan dan membawa seribu kenangan....Kek yg dibeli kecik je... jemputan hanya saudara dekat je...janganlah rakan blogger kecik ati sebab tak jemput,budjet ciput je...
3 dara Deeja bergambar bersama.Mudah2an kegembiraan dan keakraban ini akan berkekalan hingga ke akhir hayat.Menu untuk majlis ni hanyalah laksa.Permintaan dari puteriku yg memang gemar makan laksa.Aku tak sempat nak sediakan yg special.Cuma ini saja yg mampu mama masak ye Alyaa.Untuk pencuci mulut,Deeja hanya buat puding kastard marble.
Potong kek untuk kali ke 2...

Antara adik2 hubby yg datang


Alyaa bergambar ngan baju pemberian Maktam,yakni adik hubbyku...makacih maktam...nanti bagi lagi kat Alyaa...hihihhi

Inilah hadiah yg aku dan opahnyer bagi.Aku mengikut saranan teman2 blogger,tanya pe yg dia nak.So,bila bawak ke kedai,inilah yg dimintanya.....Hadiah biasa je,xmahal pun.Meskipun harganya biasa sahaja tetapi pemberian yg ikhlas sudah cukup buat anakku ini senyum lebar...

Edisi Hari Jadi Alyaa di tadika....

Salam hari Isnin.Hari ni harijadi Alyaa.So,Deeja ngan family buat le sedikit sambutan.Yg ni edisi sambutan kat tadika bersama kawan2nya.Itulah rupa kek yg kami beli.Biasa sahaja.Layan je lah gambar2 ni ye....
Alyaa...malu2 nak potong kek.Budak2 len dah excited sangat dah...
Bergambar bersama Cikgu Maliah,guru tadika Alyaa.
Acara tiup lilin......diiringi lagu harijadi dan Allah selamatkan kamu...

Happy Birthday to my daughter.....Alyaa..

Tanggal 26 Oktober menjelma kembali.Hari ni genap Alyaa berumur 5 tahun.Sekejap je rasanya masa berlalu.Dah pun 5 tahun.Gambar kat atas tu Alyaa baru je lepas pantang dalam umur 2 bulan lebih...
Masa ni baru dalam 9 bulan lebih.dah boleh berdiri.Alyaa mula melangkah pada usia 10 bulan.Bila dapat kaki memang laju je...
Yang ni plak Alyaa ketika berumur 1 tahun lebih.Dulu rambut dia kerinting,bila dah gunting hilang plak kerinting dia tu...Masa ni tengah try baju baru...

Buat anak mama,Alyaa.....mama harap Alyaa dapat menjadi anak yg solehah,baik,rajin dan mendapat keberkatan serta kerahmatan dari Allah swt.Semoga dirimu Alyaa mendapat cahaya,kebijaksanaan yg tinggi umpama namamu Nur Alyaa Farzanah.

Ahad, 25 Oktober 2009

Sepagi di Memory Lane Ipoh.....

Salam Hari Ahad.....Ari ni Deeja p jalan2 Ipoh.Saje nak abiskan benda alah yg tebal dlm poket tu....Pi..raaahhh...banyak beno le tu....eiiii..perasan...tu le...pantang laki bagi duit....de je plannyer...Opppsss....jamu mata daaaa....syok tengok orang ramai dok membeli je...Deeja xshopping sakan pun...Tengok...crowded kan...Deeja pegi ngan cik abang je...Anak2 tinggal kat dlm kete ngan opahnyer....
Memang macam-macam ada....Ini bukanlah first time Deeja kemari.Dah berkali2 time dah...Selalu Deeja malas nak pegi,dok tunggu kete je.Almaklumlah nak parking kete bukannyer senang.Dulu2 jual kat tempat lain,baru g pindah kat sini.Baru tak baru le,dah bertahun gak rasanya.Kalo orang Ipoh dan Deeja sendiri pun dok panggil tempat ni Loking sempena nama...alamak lupa lak....Xpe lah,len kali kita soal selidik....
Deeja syok dok jamu mata tengok barang2 lama.kekadang tu nak tergelak pun ada.Pe taknye,barang yg kita fikir xleh jual pun dijualnya....Tadi Deeja dapat gak le rembat pelita 2 pasang....ni penangan nengok blog kekawan yg dok kumpul pelita le tu.Cik abang Deeja pun sama naik skrng ni....Memang sehati sejiwa......Nantilah...n3 akan datang Deeja tunjuk pelita tu ye...Ala biasa je...kalo org len tu dah jemu dah,tapi Deeja baru nak start kumpul....

Sabtu, 24 Oktober 2009

Menu hari ini......Burger....

Salam di hari Sabtu....Hari ni penyakit M datang.Ntah nape,sejak kebelakangan ni rasa cam malas je....Nak masak makan pun cam malas....Hiiiiiii....teruknyer minah sorang ni...sampai nak masak makan pun malas....So,untuk memudahkan kerja.....inilah hidangan untuk lunch kitorang tadi....ehhhmmmm...burger....Tapi bukan beli siap tau....sedia sendiri ni.....
Nampak tu,de tomato,salad,bawang,keju,sos dan mayonis....Kalo makan camni hari2.... mampus....banyak le kalori dan bertambah kolestrol...Tapi sekali-sekala takpe kan....Pujuk diri sendiri dan nak sedapkan hati je....Awat sos sikit sangat tu..?Tak leh banyak2,kang meleleh lak....
Ini daging yg sedang dibakar....dari jenama terkenal kat Malaysia ni....Jenama ni je yg Deeja suka...yg len tu....tak sesuai tekak...De gaya tak nak jual burger ni..?Laku tak kalau Deeja meniaga burger depan umah..?Tapi kan...husben Deeja penah de pengalaman jual burger ni,sebelum dia dapat keje tetap dulu....Amacam burger Deeja ni,de yg teringin tak.....TAKKKKKKK......saper yg jawab tu...?Alamak.......!!!!!!!!!!!

Jumaat, 23 Oktober 2009

Cuci mata jap....

Fuh.....lepas geram pase tak dapat nak masuk blog ari ni...So untuk hilangkan tension,dengan sengaja mama Deeja yg memang tengah tension ni nak tayang koleksi2 ala2 inggeris yg tak seberapa ni....Sesaper yg nak termuntah tengok tu,kena tengok gak...hahahaha....Ye la,orang len dah tak heran lagi dah ngan benda alah semua ni.Aku ni je,yg baru terhegeh-hegeh nak mengumpul gak.Tak padan ngan takde keje,masih de hati lagi nak mendeco-deco....Eiii lantak kat aku le....bukan dok mintak duit sesaper pun(Edisi merepek kat diri sendiri)
Ha...de sesaper yg tergelak ngan koleksi aku ni....?Lantak kowang le nak gelak ke idak...Ha...de yg senyum sowang2 tu....takpe..takpe...(Edisi orang tension merepek)

Kah..kah...kah...lembu pun jadi koleksi.....tahan perut....gelak le...Tu bukan aku beli tu..hadiah dari adik ipar aku untuk si Najla.Tabung sebenarnyer....tapi aku berkenan lak...so jadi koleksi aku le gak....

Sekian edisi cuci mata dan merepek sowang-sowang.....

Kenapa hari niiii...?

Salam di hari Jumaat.Fuh...lega rasanya bila aku dah dapat masuk ke blog aku.Dari petang tadi asyik wat hal je...Aku tak dapat nak buat catatan baru mahupun nak masuk ke blog.Jangan kata blog aku tapi semua blog....Ehhhh...pe sal jadi camtu ye....Bila klik nak masuk je terus ditulis de ralat dalaman...Ni baru first time aku kena camni...Saper penah kena camni,memang selalu ke?Eiiii...geram tul tadi....tapi mujurlah malam ni dah ok...Terbantut aku nak keluarkan citer2,langsung hilang idea.Tapi tak pe le jugak,aku pun tak berapa sihat hari ni.Nak kata demam tak jugak tapi asyik sakit kepala je.Rasa berpinar-pinar je.Aku tak pegi klinik pun,cuma telan panadol je...Tu la...dah tua camni le.....

Rabu, 21 Oktober 2009

Aku Tengah Buntu.....

Salam petang Rabu.Cuaca kat sini tak menentu,kejap mendung,kejap cerah,kejap hujan renyai-renyai.Hari ni aku keluar ke pekan.Cadangnyer nak p survey hadiah.Puas aku melilau kat sebuah kedai ke sebuah kedai sevenir(paham ke tu...souvenir kot)ala nak omputih lak.Cakap melayu kan senang,kedai cenderahati...ha..kan senang cakap.Aku ni nak beli hadiah kat anak aku yg kedua tu si Alyaa yg nak sambut birthday hari Isnin ni 26 Oktober.Aku tengah buntu kepala,nak beli hadiah pe ye...Nak beli anak patung,rasanya orang melayu tak elok simpan anak patung....ishhhh...susah sungguh le nak membeli.Tanya ayahnyer pun dah tak tau nak beli aper.Kalo cam aku ni senang je....skrang ni tengah asyik masyuk ngan hiasan Inggeris,jadi kalo le nanti birthday aku 30 ni laki aku bagi hadiah camtu,alangkah bestnyer...Ni plak budak takkan nak beli hiasan deco-mendeco lak.....Hishhhhhhh......buntunyer.......Saper de idea,pe nak beli untuk Alyaa yg nak sambut ulangtahun ke 5 Isnin ni...?Tolongle Deeja......Bagi le idea sat......
Question MarkThinkingLight Bulb

Selasa, 20 Oktober 2009

Anak Dara Saper nii...?







Dah tentu.....anak dara Deeja....yg memang suka sangat berposing...

bacalah........bekalan kita disana nanti.......

Search in the Quran
Search:
Download | Free Code
www.SearchTruth.com