Ahad, 24 Oktober 2010

Berakhirnya Sebuah Penantian....

Assalamualaikum......lama rasanyer tak menjengah blog.Pe khabar semo teman2?Bagi diri Deeja di saat nie,waduh bermacam2 rasa ada.Perasaan seronok,gembira,sedih,tension,sakit semonyer ada.Tapi pe2 pun,hati nie happy sangat sebab dah pun selamat melalui saat2 getir bertarung nyawa demi melahirkan seorang anak.
Tanggal 12 Oktober,tepat jam 9.22 pagi bersamaan hari Selasa,Deeja selamat melahirkan seorang putera.Alhamdulillah,semonyer selamat meskipun Deeja terpaksa melahirkan melalui pembedahan.Pada mulanyer perasaan takut tu menghantui jugak diri nie.tapi berkat doa akhirnyer segala ketakutan,kerisauan dapat jugak diatasi.Pengalaman di bilik bedah kali nie memang cukup mencabar.Ini bukanlah kali pertama kena bedah,dah kali ketiga.Tapi entahlah,terasa lain sangat.Pe taknyer,pengalaman di jahit hidup2,bukan semo orang dapat rasa kan,ye tak.Sebenarnyer,cam ni,doktor terpaksa mengambil masa yg agak lama tuk keluarkan baby.Sebabnyer,doktor kena berhati2 bersihkan parut2 yg lama dulu tu.Rasa2nyer dalam 40 minit baru baby dapat keluar.Lama tu,berbanding dulu,tak sampai 30 minit pun.Jadi,disebabkan masa yg di ambil agak lama,ubat  bius pun dah berkurangan.Pe lagi,masa doktor nak jahit balik tu,dah terasa sakitnyer.Sampai Deeja menangis-nangis tahan sakit.Sakitnyer,tak dapat nak di bayangkan.....uiiiiiii...sakit oiiiii....Akhirnyer,doktor bius cucuk ubat tahan sakit dan bagi sedut gas penenang.Tahan le sikit,sempat le terlelap sesaat dua.tapi bila doktor bedah tu dok tarik2 benang jahit tu,tersentak aku dari lamunan....adoiiiii....Jenuh le cik misi dok cakap,sabar dik,sikit je lagi,doktor tengah jahit balik tu....Dalam sedar tak sedar.....akhirnyer semo selesai....
Saat paling indah,tatkala doktor dapat keluarkan baby.Tangisan baby saat tu kuat sangat.dalam hati,terasa sebak sungguh.Lepas baby dibersihkan,barule nurse datang tunjuk kat Deeja.terharu bila deeja tanya anak lelaki ke pompuan.Nurse tu bukak le lampin.Yes,akhirnyer dapat gak baby boy....Masa tu,air mata dah mengalir laju.....bukan sedih,tapi sebak bercampur seronok sangat2.Penantian ku selama ini sudah berakhir....akhirnya impian ku dan hubby tuk dapat baby boy tercapai juga.Ku namakan Uwais Firdaus Alqarni,pemberian syurga.Dan impian ku ingin anak ku ini menjadi sebaik Uwais AlQarni yg namanya sering disebut Nabi Muhammad dan sudah terkenal di pelusuk langit...Amin.
Pada semo rakan2 yg sudi mendoakan Deeja,terima kasih banyak2.Mudah2an,rezeki kalian akan bertambah dan sentiasa di berkati Allah....Alhamdulillah,syukur ke hadrat Allah.

Dan.....inilah,permata hatiku yg ke 4...

Rabu, 6 Oktober 2010

Catatan Terakhir........

Salam Aidilfitri ....... yg masih lagi bersisa lagi beberapa hari je lagi kan.Terasa cepat sungguh masa berlalu.Pejam celik, 1Syawal dah lama pergi meninggalkan kita kan.Bagi Deeja sekeluarga, Syawal tahun nie disambut dengan sederhana je.takde apa yg bertukar pun.Kuih raya pun buat yg simple je.Ye lah, masa tu badan pun dah sarat ... xlarat lagi nak prepare itu ini.Tapi dalam xlarat tu pun, masa Syawal pertama sempat gak p beraya sampai ke malam.Balik , letih xusah nk citer la .... huhuhuhu ...

Semakin hari, diri nie terasa makin sibuk.Hari nie dah pun 6 Oktober.Cepatnyer Oktober datang ... Dalam hati nie, berdebar2 je.Menanti penuh sabar saat bersejarah.Tapi jauh dalam sudut hati terasa takut, risau, pilu.sedih dan berbaur gembira.Kandungan dah pun mencapai tempoh matang ... hihihi ... tunggu masa nak kluo je.kali nie, Deeja akan melahirkan baby secara pembedahan.Maknanyer awal 2 minggu dari tarikh due yg sebenar.So, doktor dah plan tuk operate pada 12 Oktober nie.11 Oktober dah kena 'lapor diri' kat spital .... Aduhai, rasa cam kecut perut lak kali nie.Nape ye? Macam org xpenah kena operate lak.Barang2 baby semonyer dah siap packing dlm beg.Barang mak baby pun dah ready.Dok ingat2 lupa nie, ape lagi le brg yg lum siap.Rasanyer siap semo dh kot.Tp xpe, kalo lupa pun, jarak spital ngn umah bknle jauh sangat, dalam 10 minit prjlnan je.

Mengimbas kembali pngalaman mengandung kali nie, terasa mencabar sungguh.Pada awal kehamilan, dah tentu alah teruk .... mmg tiap kali cmtu.Tapi kali ni berbeza sikit, asyik nk mkn ikn je, ayam ke daging ke xlalu nk sentuh.Tapi hanya tuk 4 bln pertama je lah.pastu dah ok, semo leh masuk.Bab loya2 kurang sikit kalo nk bnding ngn yg dulu2.Yg teruknyer, hb asyik rendah je.Tiap kali p klinik, mesti kn amik darah.Dari mula asyik bawah dari 11 . Aduhai ... teruk sungguh.Sampai saat nie, 9.7 je.Minggu lepas p check up, bila masih dok rendah, dah kena telan Iberet sampai 2 bijik.Xlalu rasanyer nk telan, dh le busuk .... tiap kali telan mesti rasa cam nk muntah ..... Sabar je lah ..... huhuhuhu ... Sedihnyer.Berat badan lak, turun ... Nape ...? Kalo dulu, sampai nk bersalin pun berat bdn dok naik je.Tapi kali nie dah dok turun lak ... Makan pun xlalu .... pandang itu xberselera, pandang ini xberselera ... Camno nie ...? Sedih la .... Jenuh diri nie dok paksa makan.Mula le rasa badan nie xde tenaga.Nk jln2 dah tentu xlarat.kalo keluo pun dok dlm kete je.bila dh dok lama2, sat g nk bangun dh rasa sakit lak .... cubaan sungguh ..... Alangkah seronoknyer insan yg mengandung tapi xrasa teruk cam daku nie ..... bahagianyer rasa, kan3 .... Takpe la, tentu ada hkmah disebalik semo kejadian.Itu le saja perkataan yg dpt memotivate diri ni ....

Rasanyer, ini adalah catatan yg terakhir sebelum bersalin.Buat semo teman2 dan yg membaca blog Deeja nie, Deeja nak memohon maaf sekiranyer terdapat apa jua kesilapan, kekasaran bahasa selama dok berbloggging nie.Halalkan lah segala apa jua yg Deeja dh terambil .... terutamanyer tuk kawan2 yg blog masak2 tu.Banyak gak resipi yg Deeja dok kutip.Jika ada yg tersinggung dihati, Deeja mohon maaf banyak2.Satu je yg Deeja nk mintak dari teman2 semo ..... doakan Deeja ngn baby ye.semoga pembedahan kali nie berjalan lancar dan selamat.Andai Allah masih memberi kesempatan pada diri nie, kiter akan bersua kembali ... InsyaAllah ....

bacalah........bekalan kita disana nanti.......

Search in the Quran
Search:
Download | Free Code
www.SearchTruth.com