Isnin, 28 Mac 2011

Ke Klinik Lagi....

Cuaca kat sini dari pagi sampailah ke petang nampaknyer cerah.Panas le plk.Terasa cm nk dok dlm ekon je.Dah seminggu,diri nie tak berapa sihat.Batuk xilang2 lagi.Dah rasa cm malas nk pantng mkn.Semalam,tibai je makan segala macam udang,sotong,ais...hah,lantak kau.Pastu,mula le rasa sakit tekak balik.Ari nie,bantai minum ais lagi.Then,mkn lak ikn cencaru.Semua tu 'ubat' le kan.

Pagi tadi ke klinik lagi.Tapi bukan tuk check aku.Tapi check Uwais.Dah 5 bulan lebih.Memang trlewat tuk check 5 bulan,sebab umo 3 bulan tuhari,uwais demam.Cucuk kena tangguh.So,tu le pasal dh lewat le sikit kan.Patutnyer cukup2 umo 5 bulan kn p check,tapi ni dah 5 1/2 bulan.tak pe lah kan.Rutin biasa di klinik.Timbang,sukat,ukur....Berat,naik sikit je.Tinggi,nmpk cm sama je...ehhh betoi ke?Ukur lilit kepala.naik.Tapi BMI tetap 14 dan berat badan Uwais dah masuk ke line kuning.dah kira tak cukup le tu.Nurse suruh bagi minum susu kerap.tapi,nak wat cmne ye.kalo dia dah tak nak macam mana nk bagi.Dah cuba bg,tapi kalo dia xnak,dia akan luahkan balik puting susu tu.Nak paksa.Alahai,budak kecik.....cmno.nak bagi mkn,dah xboleh lagi.Nurse cakap,tunggu umo 6 bulan baru leh kasi makan.Pastu,check pe g ye.Ha,nurse tu bagi le Uwais berdiri tapi Uwais xnak tegakkan kaki.Alahai,dia cakap,patutnyer baby yg umo 5 bulan dah boleh tegakkan kaki nak berdiri.Ish......kekadang,Uwais ni mahu gak bila diangkat dia berdiri,tapi kekadng memng dia taknak pun.So,nasihat nurse,suruh latihkan jugak untuk dia tegakkan kaki.Nak kuatkan otot dia,kata nurse tu.
Selesai sudah bab2 sukat menyukat dan nasihat menasihat.Pastu......g cucuk plk.Cucuk kat peha,cm biasa.Risau takut Uwais demam lagi.Kalo dulu,cucuk je terus demam.Tapi nmpknyer,dah petang nie,Uwais ok je.Mudah2an Uwais tak demam kali nie.Kalo demam,teruk le jugak aku.Dah le diri sendiri pun kurang sihat nie.....InsyaAllah,ok je nanti tu.Sekarang nie,pihak klinik dah tak bagi siap2 sirap paracetamol tu.kalo demam baru le g jumpa plk,then baru kasi ubat.Tapi xpe lah,sirap paracetamol dah memang ada kat umah nie.
Temujanji seterusnyer pada 25 April nanti.Sebulan lagi.Tapi 1 April nie ada temujanji gak kat spital.okey lah,sampai sini dulu catatan ari nie....jumpa lagi di catatan seterusnyer....Kejap lagi Najla ngn Alyaa balik dari sekolah agama.Pastu,nak kluar jap g menembak ngn cik Canon.....

Isnin, 21 Mac 2011

Bersantai Di Cameron Lagi......

Jam dah menunjukan pukul 4 lebih.Hujan turun mencurah-curah.Asal petang je,mesti ujan kat sini.Hari nie,dah pun mula balik persekolahan.Cuti seminggu rasa macam sekejap je.Tak sempat nk g bercuti pun sebenarnyer.Badan pun xberapa sihat.Asyik batuk.Peralihan cuaca kot.Aritu panas,sekarang nie dah hujan pulak.Oh ye,sebelum tu nak wish Selamat Berpantang pada kawan blogger kiter iaitu Nor yg dah pun selamat melahirkan baby boy semalam.Tahniah dari kami sekeluarga....

Berbalik pada tajuk.Cuti sekolah aritu,sempat g jenjalan Cameron je.Tu pun pegi balik ari je.Cuti sekolah seminggu,tapi xsempat nk g bercuti atas alasan2 yg tertentu....hahahaha.First,kete xde le plk.Second,bdn xsihat je.Third,asyik ujan je.So,disebabkan kesiankan anak2,ayah pun bawak le gak kami sekeluarga g bercuti selepas dapat kete.Di samping nk menge'test' kete.

Kami ke sana pagi Khamis bersamaan 17 Mac.Siap bawak bekal dari umah lagi.Just masak nasi lemak je.Beli kat sana,mahal....jimat2 le sikit..

Meh le layan gambo2 ye.Dah xde idea nk bercerita.Mood xsihat masih de.....huhuhuhu

Gambar2 nie semua ambik kat Taman Agroteknologi Mardi.


Besar kaktus kat belakang Kauthar tu...

Cantik sungguh bunga orkid nie...

Geram toi nengok.....eiiii

Budak kecik....Uwais tengah minum susu...

Dikelilingi kaktus....


Mana lagi comel....kaktus ke Alyaa ngn Kauthar??

Di bawah rimbunan pohon tomato

Yumyum.....sedap sayur tuuuu.Cian Kauthar,panas laaaa

Basarnyer buah......

Sayur yg enakkkkkk....rasa nk petik je...

Cantikla salad tu buat hiasan....

Segar toi salad2 nie...

Kat ladang teh....panas ooooo time nie

Sekali pandang gambo nie cantik sangat,2 kali pandang nk gelak...macam charllie caplin pun de...hehe

Uwais yg dah penat...landing atas meja

Nampak tak langit.....gelap,ujan mau turun.
Sekian saja gambo2 kat Cameron.Banyak lagi sebenarnyer,tapi cukup lah ye.selalu sangat terbit gambo2 kat Ch nie.Kitorang xde kemana2 pun.Just pusing2 Tanah Rata,Brinchang.....g pasar malam.Xde beli barang bnyk2 pon.Cuma beli sayur sikit ngn buah strawberi.Kami turun dari sana kul 4 lebih kurang.Hujan lebat selebat2nyer.Takut pun ada tau.Asyik membaca ayat2 je sepanjang jalan.Risau....Sampailah ke Ipoh ujan masih lagi turun....

Alhamdulillah,kami selamat sampai ke rumah juga...

Selasa, 8 Mac 2011

Uwais dah meniarap.....

Salam petang Selasa.Dah lama rasanyer tak mengadap blog.Entah kenapa mood malas melanda diri nie.Rasa cam berat je nak menaip kat pc nie,sedangkan bnyk citer yg ingin ku kongsi.Lately nie mmg bz.Macam2 hal yg mesti diuruskan.Badan pun terasa letih sangat.Mata lak rasa cam kelabu le sikit.Bila ngadap je skrin komputer nie,mata rasa cam pedih je.Nanti de masa nk g tuko spek.Dah lama gak rasanyer aku guna spek nie.Dalam 2 tahun kot,entahlah lupa dah.
Penantian ku dah berakhir semalam.Tapi masih banyak lagi mende yg ku nanti sebenarnyer.Nie salah satunyer.Semalam bersamaan ngn 7 Mac,Uwais dah pun boleh meniarap ngn sendirinyer di usia 4 bulan 3minggu   2 hari.Pagi tu,Uwais dah mengiring sambil tolak2 badan.Tangan dok pegang kuat kat dia punyer plygym tu.Aku biarkan je.Tunggu punya tunggu xjugak meniarap.Semalam husben xde kat umah.Dia g kursus kat Ipoh.Petang dalam kul 6 baru balik.Malam tu,husben le yg dok ngasuh Uwais.Ye lah dah sehari tak main ngn anak.Diletakkannyer Uwais kat atas tikar.Entah camne,dalam dok mengiring2 tu terus tertiarap.Haaaaa......meniarap pon dia.Kakak2 yg len punyer le tepuk tangan bila tengok adik Uwais dah boleh meniarap ngn sendiri.

Ni le gambo semalam ketika mula2 dapat meniarap.Hepi sangat aku,sebabnyer ati ni riso bila umo anak dah 4 bulan tapi lum leh meniarap.Hehehehehe.....

Uwais tgh santai2 kat plygym dia.....

Esok nak ke Hospital lagi,nak g amik darah.Keputusan darah yg dulu,ok.Takde apa2 yg meragukan.Kali nie doktor suruh check darah tuk ujian kromosom.Doktor masih ragu2 ngn mata Uwais yg sepet.Takut de apa2 yg tak kena.Rasa2nyer,xde le sepet mana pun kan.Biasalah,doktor pakar paed nie semo nk check.Xpe lah,asalkan semo selamat.Yelah,kalo de pe2 yg xkena biole dapat dikesan dari awal.kalo dah beso pnjng baru terkesan,kan lagi susah.Sample darah kali ni akan dihantar ke KL dan keputusan akan diperolehi dalam jangkamasa 3 bulan.Mudah2an kali ni xde pe2.

Ni gambo baru tadi ambik.....Seronok bila dah dapat meniarap nie.Bila letak je,mesti nak meniarap.Dah kurangle sikit menangis nyer tu....Ehmmmm....nape ye,Uwais ni suka sangat pakai baju kaler pink.Entah nape,aku suka sangat ngn kaler pink.Sedangkan Uwais nie kan lelaki.Ala,masa baby xpe la pakai pink kan.Tapi bila dah beso besok,xyah le ye pakai pink.Dulu2,masa kakak2 dia,aku suka beli baju kaler biru.Ye lah,waktu tu berharap dapat boy.Tapi ketiga2 anak pompuan.So,kali ni,meskipun masa scan dlm perut dulu dh tau boy,tapi aku tetap nk beli baju kaler pink.Rasa cm dah jemu beli baju baby kecik kaler biru.Tapi kan,xbermakna semo baju Uwais kaler pink.Macam2 kaler ada tau.Tapi aku suka bagi dia pakai baju kaler nie...ahakssss..

Sampai ternganga mulut tu tengok Kak Alyaa dok mengagah dia....

Yesss....yesssss....yessss
Tak lama lagi boleh le saya merangkak plk..

bacalah........bekalan kita disana nanti.......

Search in the Quran
Search:
Download | Free Code
www.SearchTruth.com