Khamis, 28 April 2011

Ayam Goreng Nestum

Dah hampir seminggu blog aku nie terbiar.tanpa sebarang catatan.Idea datang mencurah2 untuk menulis tapi entah mengapa malas sungguh nak membuka blog.Akhirnyer yg ada hanyalah catatan status kat wall fb.Entah apa istimewa fb pun aku xtau la.Ari2 mesti bukak walaupun hanya sekejap.Yg aku tahu,bukanlah untuk menyembang atau berbalas komen yg utama tapi dah tercatat kat benak nie nk g main game.Ahhhh....begitu besar penangan fb pada manusia sejagat sekarang nie kan.Tapi pada aku,tak bukak pun xpe kan....bio lantak le kat games tu.Pokok nk masak ke,rumah sewa nk kn kutip ke...ehhh,bio le.Tapi boleh ke aku buat camtu???Sape cakap xboleh,boleh pe tapi kekadang tu rasa cam ralat le gak bila tgk kat fv ke cv ke pokok2 dh abis mampus...hehhehe.
Kat tempat aku hari nie,cuaca nampak sedikit berjerebu.Kat depan tu plk,tgh dok korek2 oleh cik kereta sodok...apo bondo yg dikorek pon xtau la.Bingit je bunyi enjin mende alah tu.Baby lak dah landing balik.Kejap lagi nk g ke klinik.Check bulanan tuk Uwais.Semalam pun dh g melawat hospital.G jumpa pakar pemakanan kat Klinik Pemakanan Taiping di Hospital Taiping.Bawak Alyaa.Berat dia kurang.Agaknyer letih kot.2 bulan sudah berat dia 17kg.Semalam timbng dah naik 18.5kg.Ada peningkatan.Pakar pemakanan tu sruh bagi makanan yg seimbang,bnykkan minum susu.Lebihkan buah,sayur.Kalau boleh,bagi le mende2 yg berlemak sikit.cam buat nasi ayam ke,beriani ke,ayam goreng ke.Memang le aku selalu jugak buat mende2 tu tapi xleh le selalu.Karang org len lak yg masuk spital.Terlebih lemak & kolestrol plk..huhuhu.
Dah xboleh bebel panjang.Sat g nk masuk dapur.Cuma melepaskan lelah sebentar kat blog nie.Ari nie,aku nk mencatat resipi ayam goreng nestum.Nestum nie beli dh lama,tapi xde le sampai sebulan pun.Beli yg famili nyer dlm satu tin besar.Konon2nyer,pepagi bebudak kat umah nie nk g sklh nk mkn nestum.Tapi akhirnyer,xde dimkn pun.Nie semua gara2 tgk adik Uwais mkn nestum tuk baby tu la,yg buat diorng pun teringin.So,drpd esok2 lusa trbuang xmkn,aku pun salut le kat ayam pastu goreng.Hah,dapat sambutan pun.Sedap jugak rupanyer.Bau nestum tu bila digrg,semerbak je...


Cara nk buat pun senang je.Ayam disalut ngn telur yg dh dipukul bersama ngn sedikit garam.Pastu salut la ngn nestum tu tadi.Then,goreng.Siap..

Jumaat, 22 April 2011

Ayam Masak Kicap



Salam Jumaat yg indah.Pagi2 ni cuaca cukup indah.Terang je.Semalam,ujan.Banyak kain baju yg xkering g.Cuaca pun xmenentu skrng nie.Kejap ujan kejap panas.Badan pun dah jadi ala2 suam2 kuku.Kejap sihat,kejap idak.Lumrah le tu kan.Kelmarin plk,p tuko langsir.Dah berlambak plk nk basuh.Aku nie bukannyer jenis yg suka tuko2 langsir.Berbulan sekali baru tuko.Yelah,bukan senang nk memanjat.Mesti nk mengharap cik suami bantu.Tambah lak,aku nie kan baru 6 bulan lebih operation.Kalo ikutkan,xboleh nk lasak2 sangat tapi kekadang tu aku xendah pun.Tunduk,bangun,angkat itu ini,panjat sana sini,jengket tinggi2.Aduh,kekadang tu terasa gak sakitnyer tapi sabo je lah.Harap2 janganlah jadi apa2,udah le.
Hah,panjang pulak bebel pepagi nie.Baby pun lum bangun g.Tadi,bangun jap.Minum susu terus tido balik.So,janganlah lepaskan peluang keemasan nie tuk aku bukak internet.Citer pasal ayam masak kicap nie.Menu semalam sebenonyer.Saja je aku nak tempek kat sini.Aku nie,sejak dua menjak nie,selalu sangat lupa.Ye lah,masa peknen dulu,aku memang stop dari memasak.Ada ke patut?Aku alah toi.Xboleh bau tumis2.Jadi bila dh bersalin,dh sihat,aku mulakan balik operasi memasak tu.Tapi ye lah,bila dh lama xpegang kuali/senduk,aku jadi cam blurr je.Hanya buku resipi,blog penyelamat aku.Sampaikan yg masak simple2 pun aku leh lupa.Jenuh dok terjah blog sendiri...ish3,teruk sungguh aku nie.So,untuk itu,maka aku catat le kat blog aku sendiri supaya leh jadi rujukan aku di masa akan datang.

8 ketul ayam-potong sederhana besar
Bawang merah/putih/halia-dihiris
Bawang besar-hris bulat
1biji tomato
2 helai daun limau purut-dicarik2
Kicap manis (agak2 je berapa bnyk yg nak)
1 sudu teh serbuk rempah kurma
Cili merah-dihiris


Ayam digoreng dahulu-angkat/ditoskan
Tumis bahan tumis
Masukkan kicap dan air
Kemudian masukkan kesemua bahan lain itu.
Renihkan.
Masukkan ayam yg telah digoreng tadi
Kacau hingga kuah agak pekat
Rasa dulu,kalau dh masin xyah tambah garam.
Siap.

Khamis, 21 April 2011

Masak Lemak Cili Padi Jantung Pisang ngn Terung Pipit...


Menu untuk tengahari tadi.Masak lemak cili padi jantung pisang bersama terung pipit.Jantung pisang ngn terung pipit tu dapat fresh dari ladang.Dah banyak ari gak dok terbungkang dalam fridge tu,kes xsempat nk masak.Eh,iye ke tau mmg malas....ehmmmm....sibuk la lately nie.Masak pun yg men campak2 je.Tumis sayur,goreng telur....aduhai...janji leh makan sudah.Teringin nk makan masak lemak jantung pisang nie dh lama.Entah minggu bila ntah,balik kampung bwk balik jntung pisang.Tapi xsempat gak nk masak langsung dh masuk angin,terus buang.Sayang gak,tapi nk wat camne...tu la,rajin sangat aku nie.Mujur le mende tu dapat free.Kali nie pun free gak.Pokok pisang depan umah mak sedara kat kampung.Cantik je bergayut jantung tu,pe lagi bila nampak dh lepas...kait je lah.Terung pipit pun dari pokok mak sedara gak.Tanam tepi umah je.Best kan bila dok kampung.Nak makan sayur2 kampung,g petik je kat laman umah.Aku ni mmg rajin bab2 mengutip.Terung pipit ni sedap gak kalo campur ngn sambal tumis.Kali ni,aku taruh dalam masak lemak plk.Fuhh,terangkat plk rasanyer.Makan siap brtambah2.Sampai abis nasi seperiuk.Oppppsss,bukan aku yg telan seperiuk,satu famili la,takkan la aku sorang...Kat sini,aku catat resipi masak lemak cili padi aku tadi.Resipi yg di campak2 oleh aku.xde tiru sape2 dia punya sukatan.

1 biji jantung pisang(dibuang kulit luar sampai tinggal yg lembut,yg putih)
Segenggam terung pipit or terung belanda
8 biji cili padi
1 ulas bawang besar(sederhana besar)
1 ulas bawang putih
1 sudu teh serbuk kunyit
Air setengah cawan
Santan-guna santan serbuk dlm sesenduk je
Garam secukup rasa

Cara
Tumbuk cili padi bersama bawang besar/bwg putih
Masukkan kedalam periuk.
Tambah air dalam setengah cawan.
Didihkan atas api
Masukkan jantung pisang bersama terung.(Jantung pisang xyah direbus dulu,nanti ilang dia punya manis)
Masukkan santan,garam dan serbuk kunyit.
Renihkan hingga masak.
Siap tuk dihidangkan.

Selasa, 12 April 2011

Uwais.....6 bulan sudahhhh


12 April 2011,hadirnya,menggenapkan usia Uwais 6 bulan.Cepatnya putaran masa.Anak teruna ku dah makin hensem,makin cerdik.Hatiku kekadang terasa seronok sangat2 tapi kekadang terasa sayu.Wajah yg manis itu selalu membuatkan hati ku dan pemikiranku menjadi lebih matang.Kekadang aku bermain dengan emosi sendiri.Kekadang ia akan lenyap begitu saja.Tapi,naluri keibuan tak dapat meyorokkan segala bagai emosi yg bermain dimindaku.Aku senantiasa tersenyum bila orang mengatakan anak aku comel.Syukur,alhamdulillah.Tapi jauh disudut hatiku,aku menyimpan satu rasa yg sukar untuk diungkapkan dengan kata2.Aku sedih,hiba.Tapi,kenpa aku mesti bersikap sedemikian rupa sedangkan anak aku xde apa2.Cuma satu masalah.Mudah2an selepas operation nanti,segala macam masalah akan lenyap.Aku ingin anakku Uwais normal macam anak2 yg lain.Aku perlu kuat...kuat segala galanya.Aku yakin aku mampu menghadapi segalanya.Semalam,Uwais ke klinik pakar paed lagi.Doktor meminta aku untuk tandatangan surat kebenaran untuk MRI.Doktor masih belum buat keputusan muktamad.Menurut doktor yg aku jumpa semalam,diorang nak berbincang dulu dengan doktor2 pakar.Doktor pakar yg besar xde semalam.So,xboleh la nak buat keputusan.Lilitan kepala Uwais kecil sikit,tapi still naik.Doktor ragu2 dengan masalah tersebut.So,ada kemungkinan besar doktor nak buat MRI.Sian Uwais,kalo nak buat MRI nanti,nak kena g ambik darah lagi.Ujian darah yg dulu pun belum keluar lagi.....Hishhhh....kekadang tu aku kesian bila nak kena cucuk,ambik darah...menangis,melalak bagai la anak aku tu.Sedih aku.Tapi,apa yg doktor cakap tu betul.Ujian kena buat untuk memastikan Uwais xde masalah seperti apa yg mereka syak.Ya Allah,kuatkanlah hati hambaMu ini.Naluri mama mu ini mengatakan yg Uwais xde apa2 masalah.Hanya kemungknan je kan.Uwais,perkembangan yg lain normal macam budak2 lain.Dah boleh keluarkan bunyi,ambik barang,gengam barang......sama kan macam baby2 lain.Pendengaran dia pun ok.So,aku xpayah la risau2 sangat pasal mende2 tu.Tapi dalam xsedar,kekadang air mata ku mengalir juga mengenangkan diri Uwais.yakin boleh,semangat ku mesti kuat....think positive.Xde apa2 selain masalah yg satu tu je.InsyaAllah...

Isnin, 11 April 2011

Penat.......Terseksa......

Petang Isnin yg mendung......Baru balik dari jumpa doktor kat klinik pakar paeds di Hospital Taiping.Biasalah temujanji Uwais banyak toi.Sepatutnya kena g jumpa bulan 5 nie tapi 1 April dulu,nurse tepon suruh datang.Check itu,check ini....huhuhu.Macam2 lah.Tapi ari nie,bukan nak citer pasal g klinik.Nak citer pasal citer semalam.Kejadiannyer kat Juru.Semalam g jenjalan ke Penang.Mak dah janji ngn budak2,bila dah dapat kete nanti nk bwk diong g mkn angin ke Penang.So,maka tertunailah hasratnyer semalam.Tak disangka,masa nak balik tu,kami terpaksa menempuh satu perjalanan yg begitu sukar.Chewah...gempak je bunyinyer.
Citernyer camni.Keluar dari pulau jam 6 petang.Lalu ikut jambatan coz masa pegi tu dah ikut feri.Keluar je dari jambatan nak menghala balik ke selatan,mak oooiiii,banyaknyer kete.Hati tertanya2 gak pasai pa,kenapa?nak buat camne,ikut jugak la pelan2.Jalan berdenyut2 je.Cik husben ni,buat nonong je potong ikut jalan sebelah kiri.Dapat le laju sikit.Rasanya,nak sampai ke plaza tol Juru tu dok ada dlm 2 km lagi kot.Ikut je jugak,cilok je ketepi,ke tengah.Nak cepat le konon.Pastu,kami sampai dipersimpangan dilema.Aduhai,kete banyak nie.Jalan sesak lak tu.Tengok berkilometer ke depan,kenderaan xleh bergerak pun.Sebelah kiri,menuju ke jalan lama,Bukit Mertajam.Sebelah kanan balik ikut highway.Husben dah tanya dh ikut mn satu nie.Aku cakap,ikut je lah mn2 pun.Time tu jam dah dekat kul 7.Husben buat keputusan balik ikut jalan lama.Ikut je lah.Tak disangka jugak.Jalan jamm giler jugak kat situ pun.Ikut pelan2 je.Aku tukang baca arah,meskipun de gps tapi bila dh sesak dh xsempat nk tgk menda alah tu lg.Aku nmpk le signboard menuju ke Ipoh...Ha,ikut jln tu....Tetiba,pandang depan,MasyaAllah.....banyaknyer kenderaan.Kecut perut....kalo camni,sampai bila nk sampai umah nie.Pastukan,dlm sesak2 tu berbunyi siren bomba.Ya Allah,camne plak ni.Nak ketepi pun dh xde jln.pastu de le ruang sikit,kitorng ketepi.Tapi,kelepop...aduhai,sidemirror.Ish,berlaga plk sidemirror tu ngn kete sebelah.Men hetam je org tu.Dia yg langgar ok....nasib baik la mende tu leh melantun.Xde patah,bercalar tau apa2 yg jadi.Kalo idak,huhuhuhu...menangis jugak la.Kete belum sebulan weiii.Ok,lupakan pasal tu..jln lagi.Tapi hati dh berubah plk.Husben cakap kita turn balik,ikut highway balik.Minyak....adussss,makin kurang nie.Time tu dah dekat maghrib...sabo2.Turn balik,pastu g semula ke jln tadi.Cuaca dh makin gelap nie.Husben bawak kete nonong je.Ikut belah kiri.....banyak gak yg dok ikut dibelakang.Kekadang aku kesian gak ngn org lain sampai ada yg rosak kete,yg abis minyak dok renti kat belah tepi tu.Rasanya 10 buah lebih kot yg aku jumpa.Nak buat camne,bila jalan dh jamm camtu,mulalah kete buat ragam.Nasib kami baik le jugak,xjadi cam diorng tu kan.
Bila dah dekat nak sampai ke plaza tol Juru tu,lebih kurang dlm 500m,tgk bnyk kete dok uturn balik.ehh,pesal ni.Hati dok tertanya2.Memang xdapat pe2 info.pastu,de le sebuah terler panjang nie,siap uturn depan plaza tol tu.Ish,lagi le sesak...kete bnyk,dah dia tu lak panjang.Bukan senang dia nak patah balik.Dah,melintang plk tgh jln.Sabo2.Pastu,kitorng nk mencilok plk kot jln sebelh tu.Dtg lori,bagitau kat driver depan.Kitorng tumpang dengar.Katanyer de lori beras terbalik.Tu yg buat xleh lalu.jln sesak.Aduh.....cmno ni.Dengar khabo dari jam 5.30 ptg lagi.Hish.....kete bnyk dh uturn nie.Kitorng pun,yg mmg dh sampai dpn plaza tol tu pusing balik gak.Kete nak kena isi minyak lagi ni.Dibuatnyer kat depan tu dok jln sikit2 je,lagi haru.Nasib la,seberang jalan tu de stesen minyak Shell.Patah balik,masuk situ.Kitorang ambik keputusan tuk dok rehat2 kat situ dulu.Nanti hingga dapat berita jln dh ok sikit baru nak balik.Masa tu dh dekat jam 8 mlm.Nasib baik la xlama sangat menunggu.Husben isi minyak,pastu pakat g bilik air,solat,makan2,minum2....salin pampers baby lagi....huh.masa tu kepala dah rasa berat semacam.Pening,panas plk tu meskipun cuaca dh beralih nak ke malam.Dok dlm kete tadi tu pun takut nak bukak aircond lama2,takut kehabisan minyak.Kalo abis karang lagi la hampeh....Time tu dah rasa cam nak cabut je tudung.Tapi,sabo g.Dalam kul 8 lebih,entah jam berapa nth...cina yg renti isi minyak tu citer kat husben.Sudah ok maa.Diorang sudah bukak 1 lagi lorong.Huh,lega.So kitorang ambik keputusan tuk jalan pelan2,Kalo xsekolah besoknyer tu mau jugak kami bermalam kat Penang.Tapi apakan daya,nak kena balik gak,coz nak kena g sklh esoknyer.Dengar citer,lori beras tu terbalik dekat ngn kilang REX.Berdekatan ngn susur keluar Bukit Tambun.Jauh gak tu kan.Ahhh,nak buat cmne lagi dah.Kalo tahu lori tu nak terbalik,baik balik awal2 lagi kan.Tapi sapa yg tahu,kita cuma merancang tapi Allah yg menentukan semuanyer.So,siap2,bertolaklah kami dalam kegelapan malam tu.Bawak le kete pelan2 menuju ke destinasi.Yg Kak Yong nyer dah melalak atas kete,takut katanyer.Ye lah sapa yg tak takut bila tgk kete banyak cmtu.Bergerak lak,pelan2 je.Alyaa,dah memang xtau apa2.Pe tidaknyer dari atas jambatan lagi dia dah tido atas seat belakang tu sampailah ke umah,baru dia sedar.Nasib baik Uwais pun xbuat ragam.Menangis nak susu je.Kauthar ok je,cuma rajin menyakat adik dia tu.Last2 tido jugak kat seat no2 tu.Akhirnyer,setelah melalui liku2 perjalanan,kami selamat sampai di rumah jam 10 lebih.Syukur.Kepala dah pening memusing.Sampai je kat umah,telan panadol 2 bijik....tido.hurmmmm....penat toi,terseksanya akuuuuu

Jumaat, 8 April 2011

Telur Bistik Ayam....



Hidangan telur bistik ni merupakan menu kami sekeluarga kalau g makan kat kedai siam.Memang suka sangat.Anak2 lah yg paling suka.Di sebabkan ketandusan idea nak memasak,so semalam aku cuba,test,try buat masakan telur bistik nie.Berdasarkan apa yg aku rasa,aku olahkanlah sendiri cara2 nak buat tu.Main hentam je sebenarnyer.Janji sedap tuk dimakan.Kat sini aku catatla segala macam resipi yg aku men hentam tu,supaya boleh jadi rujukan.Aku ni kan selalu pelupa.Bila dah tulis kat blog,senang sikit bila nak masak balik nanti....

2 biji telur ayam-dikacau
Cincangan ayam
Serbuk perasa
Sedikit tepung jagung
(Kesemua diatas tu dipukul sekali)

Bahan kuah
Bawang putih/bawang merah-untuk tumis
Sos tiram
Sos cili
Sos plum
Sedikit garam/gula
Daun limau purut-dicarik2
Cili padi-diketuk
Hirisan bawang besar,cili potong
Sayuran sejuk beku

Cara buat.
Telur yg dah dipukul digoreng hingga masak
Tumis bawang,masukkan kesemua sos,gula,garam dan air
Seterusnya masukkan bahan2 lain.
Reneh sehingga kuah agak2 pekat.
Kemudian tuang kuah atas telur tadi
Sedia tuk dihidangkan.

*Bahan2 kat atas tu semua men agak2 je

Percubaan.....






Kisah Aku........bagaimana ye????

Semalam,sudah pergi meninggalkan aku.Kini,muncul cik mentari di pagi Jumaat yg indah.Aku bersyukur kerana masih diberi nyawa dan kesempatan untuk menikmati keindahan alam,menghirup udara segar.Alhamdulillah..Kesihatanku masih belum pulih sepenuhnya.Sihat tapi tak sihat.Batuk2 masih ada,meskipun hanya sekali sekala.Masih lagi diberi kudrat untuk berbakti kepada Allah dan juga pada keluarga tercinta ini.Uwais,batuk2 balik.Alyaa pun sama,batuk & selsema.Nasib baik Kak Yong ngn Kauthar xde apa2.Aku xdapat lelapkan mata malam tadi.Tapi dalam erti kata lain tido jugak cuma lewat sikit.Mata ni xmengantuk.Mungkin jugak sebab malam tadi aku pekena ice blended kopi,beli kat Old Town White Coffee tuu.Pekat usah cakap la.Memang sedap,sluurrrppp.Tapi akibatnya,aku xleh lelapkan mata.Mulalah,mencari kerja.Tapi kerja pe yg nak dibuat malam2 buta.Pe lagi,bukak komputer la.Melayari web demi web.Berblogwalking ke satu blog ke satu blog.Tapi aku cuma singgah je,ada yg ku tinggalkan jejak.Ada yg hanya ku singgah ,sepi tanpa sebarang komen atau jejak.Seronok ye,bila malam2 membaca pelbagai kisah.Sambil2 tu,terdengar jugak satu suara memecah kesunyian.......Fuhhhh.....bunyi pe tu,bunyi suara Alyaa mengigau.Dah le tu,perkataan yg dikeluarkan dia tu betul2 buat aku nak tergelak..."Alyaa taknak kahwin le nanti" kehkehkehkeh......pe ke he nyer si Alyaa ni boleh mengigau camtu...ish3,anak mama nie.Aku biarkan je.Budak2,xsihat gamaknyer,tu yg dok merapu2 je cakap....
Satu demi satu blog ku terjah.Hinggalah aku sampai ke satu blog yg membuatkan hatiku berfikir.Aku kagum,teruja dan terasa ada satu semangat bila membaca catatan penulis nie.Kisah seorang ibu yg mengajar anak2nyer kat rumah.Homeschool.Cara dia mengajar,cukup buat aku rasa bersemangat untuk jadi seperti dia.Sebelum nie,ada jugak aku jumpa blog seorng cikgu sekolah yg mengajar cara yg hampir sama.Menggunakan pendekatan yg hampir serupa.Membina segala macam bentuk bahan pengajaran untuk anak2.Teringat aku pada mak satu ketika dulu.Mak,cikgu sekolah.Mengajar murid2 KBSR sekitar tahun 80an.Macam2 bahan pengajaran yg mak buat untuk mengajar anak muridnya.Aku dulu pun seronok  bermain dengan kad2 sedemikian rupa.Bukan hanya kad,tapi apa juga yg ada disekeliling kita ni boleh dibuat bahan untuk mendidik anak mengira dan juga mengenal ABC.Seronok sangat bila dapat bersama2 anak,bermain,belajar,mendidik...Aku teringin untuk berbuat begitu.Bolehkah?Aku surirumah sepenuh masa.Tak terikat dengan mana2 kerja.Waktu aku hanya dirumah.So,tentu boleh kan.Aku mesti cuba.Sebabnyer,aku masih ada lagi anak kecil yg belum mengenali nombor dan huruf.Untuk kakak2 yg dah bersekolah tu,aku akan cari jalan,bagaimana untuk menarik mereka untuk lebih bersemangat tuk belajar.Ujian bulanan Alyaa kali nie,adus,masih lagi xpuas hati.Hanya Bahasa Melayu ngn Matematik je yg boleh dapat A.Yg lain sekadar dapat B.Kak Yong plk,lagi aku tak puas hati.Kauthar,dah boleh menulis tapi masih ada lagi nombor dan huruf yg belum kenal.Aku mesti lebih bersemangat tuk mendidik anak2 hingga berjaya......Aku mesti cuba.
Oh ya.....blog yg aku cakap tu linknyer kat SINI.

Ahad, 3 April 2011

Uwais ngn mende gigit2.....

Keterujaan menulis catatan mengenai anak lelaki bongsuku semakin memuncak.Entah kenapa,bila nak tulis je blog,mesti nak tulis citer pasal Uwais.Jangan jeles ye anak2 mama yg lain.Dulu2 xde blog.Sekarang nie,dah de blog.Jadi bolehlah berkongsi cerita kat sini.Sekarang ni,Uwais dah makin pandai.Lagi 8 hari Uwais akan berusia 6 bulan.Dah pandai pegang barang.Senyum meleret.Dah kenal mama ngn ayah.Kalo dapat je barang,mesti nak gigit,masuk dalam mulut....Jadi,ayah belikan mende gigit2 untuk Uwais.Ala,omputih panggil teether,betoi kot ejaan dia.Ish,kiter ni bukan pandai bab2 omputih nie...hehehehe.Masa memula beli tu,Uwais xsuka.gamaknyer,saiz mende tu besar kot.Berat gamaknyer.Tapi sekarang nie,dah suka plk nampaknyer.Mula2 tu nak beli yg jenis lembut2 yg cam jelly tu.Tapi ayah cakap,dah cam pesen lama.Masa Najla dulu pun de beli.Rattle pun ada,tapi entah,malas nk g punggah atas lemari.Bukan pe,sekarang nie,semua brg2 mainan yg lama2 dah siap simpan dalam bakul pastu letak atas lemari.Kalo dok kat bawah,karang boleh bukak muzium lak cam Toy Museum kat Penang tu...huhuhu....agak2 boleh ke???Jadi khazanah Malaya itu akan terus tersimpan hinggalah tiba cuti sekolah.Barulah boleh turunkan.Itu pun tgk2 jugak.Kalo dengar cakap baru leh main.Kalo idak,jgn harap la...Ish3,kejam toi.Ye lah,kakak bertiga tu kan dah sekolah.So kena berjinak2 dengan buku,bukan mainan budak2 kecik lagi.Wokeh,dah ye,malas dh nk bebel2 lagi.Layan je lah gambo2 Uwais yg tgh dok pulun gigit mende gigit2 tu....kelakar bila tgk.

Tgh mencari port yg sesuai untuk gigit2...
Ahhh...kat sini pon boleh,tapi xbessstt la,keras...
Haaaa.....yg belah sini,sedap sikit.Lembut sikit.....nyam nyam...
Sambil gigit2 leh pucing mende cam matahari tu....
Air liur dah meleleh sakan...Sampai abis basah kat tali pinggang swing tuuu
AAhhhhh......biarlah basah pun.Yg penting,sedap gigit2 mende nie.....

Jumaat, 1 April 2011

Syurga,rindu nya hati ini........

YA ALLAH AKU BERIMAN AKAN KEBENARAN SYURGAMU TAPI MENGAPA DIRI INI KERAP TERLUPA ?

Oleh: Ustaz Zahazan Mohamed
Syurga menjadi negeri yang indah untuk didiami kerana seluruh penghuninya memiliki hati yang jernih dan saling mencintai. Tidak ada lagi iri hati, hasad dengki dan terkilan apabila melihat saudara atau jirannya mendapatkan nikmat. Tidak ada lagi kata-kata dosa atau ucapan tak berguna. Yang terdengar hanyalah ucapan salam yang disebutkan berulang-ulang, juga tasbih dan pujian kepada Allah sebanyak hembusan nafas.

Negeri penuh kedamaian ini terbuka hanya untuk orang yang berhati damai (qalb salim), iaitu hati yang dipenuhi keimanan kepada Khalik dan cinta kepada makhluk. Rasulullah s.a.w. bersabda yang bermaksud: “Kamu tidak akan masuk syurga sebelum beriman. Dan iman kamu tidak akan sempurna sebelum saling mencintai. Dan mahukah kamu aku beritahukan suatu amalan yang jika dilakukan kamu akan saling mencintai? Sebarkanlah salam di antara kamu.”

Jadi, hadis ini memberitahukan bahawa menyebarkan salam akan membawa ke Dar al-Salam. Namun anjuran ini tentulah bukan sekadar ucapan tanpa makna, akan tetapi diiringi tekad untuk menyebarkan kedamaian dan keselamatan kepada seluruh manusia. Sebab salam pada hakikatnya ialah doa yang kita sampaikan kepada seseorang agar diri dan agamanya diselamatkan daripada segala kerosakan, aib dan penyakit. Perkara ini sangat jelas jika kita amati satu persatu kata-kata yang terdapat dalam ucapan salam.

Imam al-Nawawi menambah, “Salam juga mengisyaratkan hilangnya permusuhan, hasad dengki, niat buruk apalagi gangguan yang hendak kita timpakan kepada orang tersebut.” Menuyebarkan salam dengan begitu, sama dengan menyebarkan kedamaian ke seluruh dunia dan membuka pintu persaudaraan kepada semua manusia.

Setiap Muslim yang memiliki kondisi hati yang damai seperti ini ditetapkan sebagai ahli syurga meskipun ia masih berjalan di muka bumi. Imam Ahmad meriwayatkan dalam Musnadnya daripada Anas bin Malik r.a., bahawa suatu hari Rasulullah s.a.w. bersabda kepada para sahabatnya, maksudnya: “Akan datang kepada kalian seorang lelaki dari ahli syurga.” Tidak lama kemudian masuk seorang lelaki daripada kalangan Ansar. Setelah ditanya oleh Abdullah bin  ‘Amr tentang amalannya, lelaki Ansar itu menjawab: “Dalam hatiku tidak pernah ada kebencian dan hasad dengki kepada seorang pun daripada kaum Muslimin.”

Al-Hafiz Ibn Rajab al-Hanbali dalam kitab Lata’if al-Ma‘arif menukil ucapan ulama salaf yang berkata, “Amalan yang paling utama adalah menjaga hati, bersifat dermawan dan tulus kepada semua Muslimin. Dengan sifat-sifat inilah seseorang boleh tiba ke syurga, bukan dengan memperbanyakkan puasa atau solat (sunat).” 

Prinsip yang disebutkan Ibn Rajab ini sangat penting untuk kita sebarkan kepada seluruh lapisan masyarakat kita pada hari ini. Terutama pada masa kini, setiap orang berasa dirinya memonopoli kebenaran dan membantah pendapat orang lain seolah-olah sedang berjihad menentang orang kafir. Sikap seperti ini bukan mendekatkan diri kita kepada syurga, malah menjauhkannya. Hanya hati-hati yang penuh kedamaian dan suka menebarkan kedamaian yang dapat membawa diri kita ke syurga Dar al-Salam yang kekal abadi.

Doa sekiranya ditimpa kesakitan / penyakit

Usman bin Abu Al- ‘Ash As-Saqqafi berkata : “Saya telah pergi bertemu Rasulullah SAW, sedang pada masa itu saya mengalami suatu penyakit yang agak berat, maka Rasulullah SAW bersabda :

“Usapkan tangan kananmu pada tempat yang sakit itu dan jampilah dengan doa ini sebanyak 7 kali.

أعوذُ بِعزّةِ اللهِ وَقُدْرَتِهِ مِنْ شَرّ مَا اَجِدُ

Maksudnya: “Dengan nama Allah , aku berlindung dengan kemuliaan Allah dan kekuasaanNya daripada kecelakaan yang aku alami.”

(Hadis riwayat Nasa’i)

Maka aku pun melakukan seperti yang di ajarkan oleh rasulullah itu, lalu Allah Ta’ala menyembuhkan aku.”

bacalah........bekalan kita disana nanti.......

Search in the Quran
Search:
Download | Free Code
www.SearchTruth.com