Jumaat, 12 Ogos 2011

Sup Cendawan Enoki Bertauhu.....

Bertemu kembali di hari Jumaat,penghulu segala hari.Dah masuk hari ke 12 kita umat Islam berpuasa.Dan hari nie jugaklah,anak teruna ku berusia 10 bulan.Alhamdulillah...Syukur padaMu YaAllah kerana dikurniakan anak yg comel buatku.Berbalik pada resipi yg tertera diatas.Sup cendawan enoki.....resipi yg mudah dan simple je.Tumis dan men rebus je semua tu.Bagi keluarga Deeja,masa bulan puasa kitorng lebih suka masakan yg kurang pedas.Sup lah yg paling sesuai.Tapi bukanlah hari2..kang jemu lak kan.Kalau masak gulai ke kari ke,entah nape kurang laku le pulak....Lagipun,ketika perut yg kosong...sebaiknyer diisi dengan masakan yg kurang pedas.Karang terkejut lak perut tu.Tambah lak,kalo kita ni de gastrik...lagi la menjadi2...



Resipinyer...
Bawang putih/merah
Cendawan enoki-di potong akar dan dibasuh
Tauhu putih(yg jenis lembut)-dipotong
Sayur2an jika suka

Bawang putih/bawang merah-ditumis
Masukkan air dlm secawan.
Masukan tauhu yg dh dipotong
Kemudian masukkan cendawan enoki.
Jika nak tambah sayur lain pon boleh.Deeja tambah kacang peas dan sedikit daun bawang/sup.
Perasakan dengan garam
Jika nak tambah pati ikan bilis atau ayam pon sedap juga.
Didihkan.
Sedia tuk dihidangkan...

Khamis, 11 Ogos 2011

Milo Ice Blended Ala Deeja.....

Terajin sikit ari nie.Menu minuman kegemaran keluarga ku....Asalnyer,terpikat pada menu Chocolate Ice kat Pizza Hut tu....Memang sedap giler bila lalu kat tekak nie.Tapi apakan daya,kalo selalu p singgah Pizza Hut semata2 nak minum minuman tu leh rabak le poket.Jadi,aku pun merajinkan diri nie mencuba dan mencipta sesuatu yg hampir serupa ngn minuman tu....Maka terhasillah Milo Ice Blended Ala Deeja.


Nak buat tu senang je.
Memula tu bancuh le air milo cam biasa.Kalo nak bancuh yg lain pon boleh,koko ke...tapi ni koko dh abis stok.Maka gantinyer milo je lah.

Milo tadi di blend dengan ketul ais.
Pastu taruh dlm gelas.
Masukkan beberapa skop aiskrim...(Deeja beli sekerim yg 3 in 1 tu)
Then bolehle dihidangkan...
Sluuurrrrrppppp....nyamannyer...sedappppp

Ayam Masak Merah....

Salam di hari Khamis....Ceria-ceriakan diri anda...ehehe...bunyi cam dj kat radio le plk...Sesekali hati nie kena hepi le gak kan meskipun banyak mende yg perlu di fikir dan di selesaikan....Menu Ayam Masak Merah nie menu iftar 3 hari sudah(kalo xsalah la).Nak letak gambo masak2 ari2,xsempat le plk.Pe2 pon ari nie,nak share gak la kat blog.Sebab,resipi nie sedap.Ambik kat blog Ros.Selalu bila Deeja wat ayam masak merah,xpenah taruh cili sos.Tapi bila ikut resipi Ros,dia taruh sos cili.Memang sedap la...Bertambah2 makan nasi.Tambah lak,ari tu Deeja masak nasi beriani...memang kena la sangat.Ok la,nak kena catat gak resipi kat sini.Nanti lupa lak kan...(c/p dari blog Ros)


Bahan-bahanya
1/2 ekor ayam ( dipotong 5 ke 6 bahagian kecil)
2 sudu besar cili kisar
3 biji bawang merah ( boleh ganti dgn 1/4 biji bawang besar) +1 ulas bawang putih ( dikisar halus)
1 batang serai
1 batang kulit kayu manis
2 sudu besar sos cili
1/4 biji bawang besar dihiris kasar
1/2 biji tomato
1/2 cawan kacang peas ( ros guna kacang peas dalam tin cap ayam brand)
garam
gula
Cara-caranya
1. Gaul ayam dengan kunyit , garam dan 2 sudu besar tepung gandum atau tepung goreng ayam. Goreng separuh masak. Angkat dan ketepikan.
2.  Kisar bawang putih dan bawang besar, kalau tumbuk halus pun boleh, ros guna blender sebab takde lesung batu. Panaskan minyak dan tumis kulit kayu manis tadi, bila dah naik bau baru masukkan bahan kisar dan cili kisar, tumis hingga garing.
3. Selepas itu masukkan serai yang telah dititik ataupun yang telah dipotong dua, kacau sebati, tomato di potong kecil dan masukkan dalam bahan tumisan tadi, biarkan tomato betul-betul hancur, baru masukkan sos cili.
4. Setelah kuah agak pekat, baru masukkan ayam yang telah digoreng tadi. Gaul sebati, sesuaikan rasa, masukkan garam dan sedikit gula, akhir sekali baru masukkan kacang peas dan bawang besar, setelah bawang besar layu, tutup api dan tabur sedikit dengan hirisan daun sup atau daun ketumbar sedia untuk dihidangkan.

Rabu, 10 Ogos 2011

Kek Coklat Kukus....

Assalamualaikum....Salam Ramadhan.Dah pun masuk Ramadhan yg ke 10 hari nie.Cepatnyer masa berputar.Blog nie pon dah semakin sunyi sepi.Sesepi hati penulisnyer...ahakkkksss....Lately nie,mmg terasa bz sangat.Bukan bz nak raya,tapi bz berulang alik ke spital...Bnyk appoinment...
Malas nk berceloteh panjang....ni pon bnyk g keje dok menunggu.Cuma di lembaran ni,Deeja cuma ingin menyisipkan satu resipi kek...Kek Coklat Kukus...Bukan pe,kalo dok ada resipi kat blog,senang nak cari nanti bila nak buat lagi.Lagipun,Deeja rasa inilah kek yg paling cantik jadinyer dari kek2 yg penah Deeja wat dulu.Itu le pasenyer,nk kena tulis resipi kat sini....


2 cawan tepung
1 cwn serbuk koko
1 sudu kecil soda bikarbonat
1 sudu kecil serbuk penaik
(digaul semua tu)

2 cwn gula+ 4 biji telur (dipukul)
Kmd kesemua bhn tadi di campur.
Tambah 1 cwn minyak + 1 cwn susu pekat
Lastly campur 1 cwn air panas mendidih.Kacau g
Kukus dlm 1 jam



Ok.....nk stop dulu....jumpa lagi

bacalah........bekalan kita disana nanti.......

Search in the Quran
Search:
Download | Free Code
www.SearchTruth.com