Rabu, 28 September 2011

Doakan Uwais yeeee......

Assalamualaikum....salam ceria.Tatkala ini,jantung ku bagai nak luruh...hati berdebar2...risau,gementar,tak sedap hati semuanyer bermain dalam fikiran ku.Tapi tu semua adalah lumrah sebagai manusia.Apa2 pun aku kena kuat,kena tabah untuk menghadapi semua rintangan.

Sebentar tadi ,sekitar jam 12.30 tengahari,Hospital Ipoh dah pun call aku.Tanya macam mana keadaan Uwais.Ok,alhamdulillah..Uwais sihat.Syukur pada Mu Ya Allah kerana memberi kesihatan yg baik pada anakku.Esok,29 September.....kami akan 'lapor diri' kat spital.Uwais dijadualkan akan menjalani pembedahan pada pagi 30 September bersamaan hari Jumaat nie.Ya Allah,selamatkan anakku Uwais.Permudahkanlah semuanya.Janganlah ada apa jua komplikasi....Pada semua teman2 yg terbaca coretan ini,aku memohon agar dapat mendoakan Uwais....

Pada Uwais anak mama.....mama doakan yg terbaik buat Uwais....kuatkan semangat...mama ingin melihat anak mama menjadi seorang anak yg sempurna..InsyaAllah....semuanya akan dipermudahkan...
(Hari nie,Uwais asyik meragam je,asyik nk minta di dukung je....hati ku dah sebak nie....so,tinta bicara di tamatkan disini dulu...sebelum linangan air mata menerjah laju di pipiku)

Selasa, 27 September 2011

Masak Lemak Cili Api Otak Lembu....

Assalamualaikum.....masih setia mencoret2 di blog Permata Hati nie.Kekadng rasa macam xde apa yg nak dicoretkan,walaupun bnyk kisah2 yg terjadi pada aku dan juga keluarga ku ini.Idea tuk membebel pun dah kurang meskipun dalam dunia realiti,mulut nie xpenah diam...Asyik membebel pada anak2 je.Bila bukak blog je,kepala tu asyik nk mengn3kan citer masak2.Nth pe2 aku nie,sedangkan blog aku nie bukanlah blog masak2 asalnyer.Tapi dah itu rutin harian...orang rumah la katakan...mesti le hari2 memasak.Kalo org yg kat pejabat lak,tentu saja hari2 citer pasal hal kat pejabat.Ye tak??


Otak lembu...ehmmmm,bunyi pun dah semacam kan...??Tapi itulah feveret aku dan anak2 aku.Terutama Alyaa ngn Kauthar.Najla...lain plk...dulu mkn,sekarang  ni dah xnk sentuh lak.Menu otak lembu  ni,menu minggu lepas sebenarnyer...saje je nak tempek gak..Dah xde idea nk tempek kan...

Seksa gak nak menunggu otak lembu di dikeluarkan dari kepala lembu tu...Tunggu si pemotong tu dekat 15 minit wooo...kiranyer masih fresh le masa beli tu.Beli nyer pon xjauh...seberang jalan kat umah ni gak.Kat situ mmg pepagi ada org jual daging,ikan,sayur...eh semua ada la.Kira cam pasar le jugak...

Tunggu punyer tunggu,akhirnyer...otak tu pu dikeluarkan dan ditimbang.Sebijik otak tu rege dalam rm7 je.Kira ok le tu kan....pasar kat Taiping tu pun lum tentu leh dapat rege tu.kalo yg dah siap jual tu plk,seketul je dlm rm2.50.Bukan beso pun...

Okeh...ni le rupa otak lembu yg dah pun siap di siang...ehhh,otak lembu pun kn siang ke...????hehehe...Ye la,bukan la siang macam siang  ikan tu.Tapi tetap kn buang gak la,darah2 beku,urat2 dia tu.kalo idak...ehmmm,semacam lak bau nyer nanti..
Resipi nie,aku punyer sendiri...sukatan main tibai je...

Bawang merah + cili padi(10 biji)-ditumbuk
Masukkan bahan tumbuk dlm periuk+santan(santan serbuk dlm sesenduk,ikut suka)
Masukkan otak tadi.
Campur garam+ kunyit serbuk + daun kunyit(dicarik2)+ serai(dititik)
Kacau2 hingga masak..
Dah siap...

Jumaat, 23 September 2011

Puding Roti Sos Kastard....

Assalamualaikum....Jumaat kembali lagi.Bermakna ada seminggu lagi sebelum admitt spital.Jumaat depan adalah hari yg akan mendebarkan jantungku...Mudah2an semuanyer akan berjalan dengan lancar.
Entah kenapa semenjak dua menjak ni,aku asyik nak mkan je.Rasa nk makn kek,puding...ehh,macam2 lah.Antara rajin ngn malas je nk buat tu semua.
Puding nie pun,sebenonyer dok berkira2 gak nk buatnyer.Bukn pe,hari sebelumnyer dah buat kek cekelat.Blum n3 g pun...Nie,dh nk mkn puding lak.Bila pandang je roti atas meja yg masih berbaki separuh buku tu,rasa macam sayang le plk.Daripada terbuang,maka aku merajinkanlah diri buat puding nie.Resipi ambik kat blog Ina Hana...Dia buat versi bako,tapi aku buat versi kukus.Alasan,oven ada dlm lemari,malas nk kluokan...Oveb tu plk berat..maka tuk senangkan keje,aku olah2 le resipi tu...Kukus je lah,yg paling senang...hehehe..Jgn marah ye tuan punyer resipi.
Memang sedap la bila makn puding nie bila dah disejukkan dalam petiais..

Bahan-bahan
  • 8 keping Roti
  • * 500 ml Susu segar
  • * 4 sudu besar Gula halus
  • * 2 sudu besar Butter- cairkan
  • * 2 biji Telur
  • * 1 sudu teh Esen vanilla-xletak pun
  • * 1 sudu besar Tepung Jagung-xde tepung jagung,ganti tepung kastard
  • * 1 sudu kecil serbuk cinnamon-xletak pun
  • 2 sudu besar Kismis-ni pun xletak
Untuk Sos Kastard
  • 1 tin susu cair
  • 2 s/b tepungkastad- hana ltk 11/2 sb je..
  • 2 s/b gula
Cara-cara
  1. Koyakkan roti dan susun dalam loyang yang telah digris dengan sedikit butter.
  2. Gaul rata bahan-bahan bertanda * dan tuang ke atas roti tadi.
  3. Biarkan sebentar dalam 20-30min agar roti terendam sepenuhnya.
  4. Taburkan kismis diatas adunan.
  5. Bakar pada suhu 180 C selama 30 minit atau sehingga masak.
  6. Untuk membuat kuah@sos kastad - Campurkan semua bahan ke dalam periuk dan kacau hingga agak pekat.
  7. Tuang ke atas puding roti tadi.
(Ikut resipi di bakar,tapi deeja buat kukus je)

Dia punyer sos...ehmmmm...yummy2....melekat...kalo ari2 mkn camni,lama2 xtau nk cakap le...sendiri mau ingat...Memang xrugi cuba resipi nie...sedappppp

Rabu, 21 September 2011

Donut Pintal.....

Assalamualaikum....salam dihari Rabu...pepagi lagi dah siap2.Lepas je anak2 g sekolah,mak budak pun berangkat le kluar.De appoinment kat spital.Belum jam 8 dah pun tercongok kat kerusi spital tu.Mak aiii,awal tul,sedangkan temujanji kul 8.30pagi.Nak wat camne kan dah ikut ayah sekali,terpaksa le awal.Sejam je jumpa ngn cikgu kat spital tu...Balik,Mak Tam aka adik ipar aku datang ambik ngn kete...Lega,sampai umah dah jam 10 pagi.Rehat2 jap,siapkan hidangan tuk tengahari nie.Xde yg istimewa,cuma buat kari ayam,ikan bawal masak taucu ngn ulam tapak itik.Cukup le kan...Mentara nak tunggu anak2 balik sekolah nie,aku ngdap le dulu lappy.Bukak fb,bukak blog.Ari nie,nak simpan resipi donut kat blog...Buat dah 2,3 kali tapi lum sempat nk abadikan kat sini.So,arinie kiter n3 gak la kan walaupun mende tu pun dah jadi baja...hikhikhik...Ok,resipi ni aku ambik kat Kak Nor yg dok Tganu tu.Tapi aku olah le sikit2.Ikut resipi taruh ovalette,aku xboh pun.Asalnyer donut ball,aku xbuat bulat2 tapi dipintal2..nk bagi budak2 makan kn kreatif le sikit.Nampak lawa baru le teringin nk mkn...Jadi,inilah hasilnyer
2 cawan tepung gandum
21/2 sudu besar gula
1 sudu besar susu tepung
1/2 sudu besar yis mauripan+1/4 cawan air(rendam hingga brbuih)
1/2 sudu kecil garam
1 biji telur
1 sudu besar marjerin
air-ikut tepung,kalo keras tambah air

Cara buat.
Satukan semua bahan
Uli hingga tak melekat ditangan.
Ambil doh dan bentukkan.
Biarkan naik selama 10 minit.
Goreng
Tabur gula..

Ini yg sebelum di goreng
Buat kecik2 je,nampak comel dan senang nak makan
Donut tengah bersiram dalam kuali..

Selasa, 20 September 2011

Kek Batik Milo.....

Salam ceria di pagi Selasa...Pagi nie nampak segar dan bertenaga.Semalam,mendung menyelubungi alam yg fana nie...Tugasan umah dah pun disiapkan.Tinggal nk memasak je lagi.Sekarang nie dah nk kn masak awal2.Husben dah tuko keje lain.Hari nie merupakan hari kedua bagi dia.Mudah2an,semuanyer akan berjalan dengan lancar.Dah xde keje shift lagi.Sabtu/Ahad dan cuti umum,leh le bercuti jugak.Hati tu kekdng hepi,kekdg resah jugak.Anak2,terpaksa le aku ambik.Tu pun tgk pada keadaanlah.Kalo leh balik awal,boleh le cik husben ambik.Yg jadi masalah,mungkin nak bawak si kecik ke spital...nampak gayanyer kena aku sorang je lah g mengadap doktor...huhuhu...

Stop citer tu.Ni nak bercerita pasal kek batik lak.Menu feveret seisi keluarga.Kalo ikutkan,dlm sehari pun budak2 dlm umah ni boleh abiskan.Dah lama toi aku xbuat.Semenjak ada ank kecik,dh jadi cam malas.Tapi sekarang ni,rasanyer mood rajin tu dah kembali sikit.Baby Uwais pun dh masuk 11 bulan...Baru nak belajar berdiri...Xlama g leh berjalan le dia..Tak sabar nk tgk dia berjalan...

Ok..berbalik pada kek batik...Ini resipi versi aku...xde ciplak mana2...sukatan,ikut sedap tekak aku...hahaha.Terpaksa catat kat blog ni jugaklah.Bukan pe,buku resipi aku dah jadi cam belacan.Habis diconteng dek budak2 dlm umah nie...haishhhh,geram toi...

Belum cukup sejuk,dah siap potong....xsabo nk mkn

1 bungkus biskut marie
1/2 tin susu pekat manis
6 sudu besar milo
4 sudu besar marjerin
1 sudu besar serbuk koko
3 biji telur

Cara membuatnyer..
1.Panaskan marjerin
2.Masukkan susu
3.Kemudian masukkan milo dan serbuk koko.Kacau hingga rata
4.Lepas tu masukkan telur.Kacau hingga sebati,hingga agak likat.
5.Tutup api.
6.Patahkan biskut marie.Masukkan dalam adunan dan kacau.
7.Masukkan dlm acuan,tekan2an
8.Sejukkan dalam petiais,sedia tuk dipotong.


Isnin, 19 September 2011

Menang GA lagi.....

Assalamualaikum....Salam Aidilfitri.Dah pun masuk Syawal yg ke21 hari nie.Cepat masa berputar.Dah lama jugak,aku xmencoret apa2 kat blog nie.Meskipun banyak citer2 yg ingin ku abadikan di blog usang ini,namun masa tetap cemburukan aku.Ada saja mende yg nak kena buat.Rasa2nyer dah melambak2 citer kalo aku nk n3 kan,tapi tu lah,bz je.Dah uploadkan gambo raya tu hari,tapi ada yg xkena lak ngn gambo tu.Asyik terbalik je.Malas tul aku...Last2,jadi pekasam.Nantilah,kalo senang2 aku perbetulkan gambo2 tu.
Ari nie nak citer pasal menang GA kat blog Cikgu Ayu.Yg kini berada nun jauh di Kuwait...Tak sangka,rezki masih memihak kepadaku.Dapat juga aku merasa hadiah dari cikgu yg comel nie...Terima kasih banyak2 ye Ayu.Hadiah dah pun selamat sampai ke tangan aku pada petang 15 September lalu.


Bungkusan yg diterima pada jam 2 petang hari Khamis yg lalu
Cantik toi kotak tu.....
Inilah hadiah yg dikirim oleh Ayu...Thnks...Makasih juga buat adik Ayu,Ain yg sudi poskan bagi pihak kakaknyer yg telah pun terbang ke Kuwait semula...Bolehle nanti akak Deeja rasmikan tupperware tu bila nk admitt sepital tak lama g ni ha...

Orait....mau stop dulu...next time,kalo de masa kiter citer masak2 pulak ye...

bacalah........bekalan kita disana nanti.......

Search in the Quran
Search:
Download | Free Code
www.SearchTruth.com