Salam di hari Khamis....Ceria-ceriakan diri anda...ehehe...bunyi cam dj kat radio le plk...Sesekali hati nie kena hepi le gak kan meskipun banyak mende yg perlu di fikir dan di selesaikan....Menu Ayam Masak Merah nie menu iftar 3 hari sudah(kalo xsalah la).Nak letak gambo masak2 ari2,xsempat le plk.Pe2 pon ari nie,nak share gak la kat blog.Sebab,resipi nie sedap.Ambik kat blog Ros.Selalu bila Deeja wat ayam masak merah,xpenah taruh cili sos.Tapi bila ikut resipi Ros,dia taruh sos cili.Memang sedap la...Bertambah2 makan nasi.Tambah lak,ari tu Deeja masak nasi beriani...memang kena la sangat.Ok la,nak kena catat gak resipi kat sini.Nanti lupa lak kan...(c/p dari blog Ros)
Bahan-bahanya
1/2 ekor ayam ( dipotong 5 ke 6 bahagian kecil)
2 sudu besar cili kisar
3 biji bawang merah ( boleh ganti dgn 1/4 biji bawang besar) +1 ulas bawang putih ( dikisar halus)
1 batang serai
1 batang kulit kayu manis
2 sudu besar sos cili
1/4 biji bawang besar dihiris kasar
1/2 biji tomato
1/2 cawan kacang peas ( ros guna kacang peas dalam tin cap ayam brand)
garam
gula
Cara-caranya
1. Gaul ayam dengan kunyit , garam dan 2 sudu besar tepung gandum atau tepung goreng ayam. Goreng separuh masak. Angkat dan ketepikan.
2. Kisar bawang putih dan bawang besar, kalau tumbuk halus pun boleh, ros guna blender sebab takde lesung batu. Panaskan minyak dan tumis kulit kayu manis tadi, bila dah naik bau baru masukkan bahan kisar dan cili kisar, tumis hingga garing.
3. Selepas itu masukkan serai yang telah dititik ataupun yang telah dipotong dua, kacau sebati, tomato di potong kecil dan masukkan dalam bahan tumisan tadi, biarkan tomato betul-betul hancur, baru masukkan sos cili.
4. Setelah kuah agak pekat, baru masukkan ayam yang telah digoreng tadi. Gaul sebati, sesuaikan rasa, masukkan garam dan sedikit gula, akhir sekali baru masukkan kacang peas dan bawang besar, setelah bawang besar layu, tutup api dan tabur sedikit dengan hirisan daun sup atau daun ketumbar sedia untuk dihidangkan.
Tiada ulasan:
Catat Ulasan