Rabu, 6 Oktober 2010

Catatan Terakhir........

Salam Aidilfitri ....... yg masih lagi bersisa lagi beberapa hari je lagi kan.Terasa cepat sungguh masa berlalu.Pejam celik, 1Syawal dah lama pergi meninggalkan kita kan.Bagi Deeja sekeluarga, Syawal tahun nie disambut dengan sederhana je.takde apa yg bertukar pun.Kuih raya pun buat yg simple je.Ye lah, masa tu badan pun dah sarat ... xlarat lagi nak prepare itu ini.Tapi dalam xlarat tu pun, masa Syawal pertama sempat gak p beraya sampai ke malam.Balik , letih xusah nk citer la .... huhuhuhu ...

Semakin hari, diri nie terasa makin sibuk.Hari nie dah pun 6 Oktober.Cepatnyer Oktober datang ... Dalam hati nie, berdebar2 je.Menanti penuh sabar saat bersejarah.Tapi jauh dalam sudut hati terasa takut, risau, pilu.sedih dan berbaur gembira.Kandungan dah pun mencapai tempoh matang ... hihihi ... tunggu masa nak kluo je.kali nie, Deeja akan melahirkan baby secara pembedahan.Maknanyer awal 2 minggu dari tarikh due yg sebenar.So, doktor dah plan tuk operate pada 12 Oktober nie.11 Oktober dah kena 'lapor diri' kat spital .... Aduhai, rasa cam kecut perut lak kali nie.Nape ye? Macam org xpenah kena operate lak.Barang2 baby semonyer dah siap packing dlm beg.Barang mak baby pun dah ready.Dok ingat2 lupa nie, ape lagi le brg yg lum siap.Rasanyer siap semo dh kot.Tp xpe, kalo lupa pun, jarak spital ngn umah bknle jauh sangat, dalam 10 minit prjlnan je.

Mengimbas kembali pngalaman mengandung kali nie, terasa mencabar sungguh.Pada awal kehamilan, dah tentu alah teruk .... mmg tiap kali cmtu.Tapi kali ni berbeza sikit, asyik nk mkn ikn je, ayam ke daging ke xlalu nk sentuh.Tapi hanya tuk 4 bln pertama je lah.pastu dah ok, semo leh masuk.Bab loya2 kurang sikit kalo nk bnding ngn yg dulu2.Yg teruknyer, hb asyik rendah je.Tiap kali p klinik, mesti kn amik darah.Dari mula asyik bawah dari 11 . Aduhai ... teruk sungguh.Sampai saat nie, 9.7 je.Minggu lepas p check up, bila masih dok rendah, dah kena telan Iberet sampai 2 bijik.Xlalu rasanyer nk telan, dh le busuk .... tiap kali telan mesti rasa cam nk muntah ..... Sabar je lah ..... huhuhuhu ... Sedihnyer.Berat badan lak, turun ... Nape ...? Kalo dulu, sampai nk bersalin pun berat bdn dok naik je.Tapi kali nie dah dok turun lak ... Makan pun xlalu .... pandang itu xberselera, pandang ini xberselera ... Camno nie ...? Sedih la .... Jenuh diri nie dok paksa makan.Mula le rasa badan nie xde tenaga.Nk jln2 dah tentu xlarat.kalo keluo pun dok dlm kete je.bila dh dok lama2, sat g nk bangun dh rasa sakit lak .... cubaan sungguh ..... Alangkah seronoknyer insan yg mengandung tapi xrasa teruk cam daku nie ..... bahagianyer rasa, kan3 .... Takpe la, tentu ada hkmah disebalik semo kejadian.Itu le saja perkataan yg dpt memotivate diri ni ....

Rasanyer, ini adalah catatan yg terakhir sebelum bersalin.Buat semo teman2 dan yg membaca blog Deeja nie, Deeja nak memohon maaf sekiranyer terdapat apa jua kesilapan, kekasaran bahasa selama dok berbloggging nie.Halalkan lah segala apa jua yg Deeja dh terambil .... terutamanyer tuk kawan2 yg blog masak2 tu.Banyak gak resipi yg Deeja dok kutip.Jika ada yg tersinggung dihati, Deeja mohon maaf banyak2.Satu je yg Deeja nk mintak dari teman2 semo ..... doakan Deeja ngn baby ye.semoga pembedahan kali nie berjalan lancar dan selamat.Andai Allah masih memberi kesempatan pada diri nie, kiter akan bersua kembali ... InsyaAllah ....

11 ulasan:

♥LOVE2COOK♥ berkata...

Hi KakDeeja, wish U all the best for ur delivery ya! Take good care of Urself and the baby...;)

ijayuji berkata...

Salam kak deeja, doa dari kita juga semoga akak n bb selamat sehingga waktunyer dan selamat berpantang juga! buat akak jgn risau2 ya, setiap pengalaman org yg mengandung ni lain2, dan kata org jugak mmg mengandung ank ke 3 ni byk dugaan mcm kita jugak tp tulah tuhan tu kan lebih mengetahui jdnyer mmg setiap org takkan rasa setiap apa yg kita alami masa mengandung, buat akak take care taww! tak pe nanti dah lepas bersalin berusaha naikkan berat bdn pulak hihihi...

Kak Rose berkata...

salam deeja, semuga semuanya dipermudahkan dan selamat melahirkan. kenapa had to have a caesarean ya?... sorry kalau boleh share.

deeja berkata...

Hai Love....
Thnks ye,mudah2an semonyer ok nnti.

Salam Ika...
Thnks Ika.Itula kan,setiap org merasa pnglmn yg brbeza2...Ika,akak ni dh ank no4 la..hehe.Bab nk naikkan berat bdn lps brsalin..huhuhu...xmau la...bio le slim sikit..hihi

Salam Kak Rose...
Thnks akak...Sbnrnyer cmni kak,kat sini,bila dah 2 kali caesarean,doktor dah tak bnrkan bersalin nrmal lagi.So,nk xnk caesarean je lah.Itulh jln trbaik dr menanggung risiko len.

IxoR@ berkata...

salam kak...

sy doakan akak akan selamat.... dan baby juga berada dlm keadaan sihat...

doa sy dari kejauhan ya...

:)

Chik Mimi berkata...

salam deeja insyaAllah semoga segalanya dipermudahkan olehNya Aminn,take care n selamat berpantang ye

idayusof. berkata...

Salam Deeja.Semoga segala penantian Deeja selama 9 bulan berakhir dgn selamat n jgn risau perkara yg remeh2 just jaga diri serta bb.Teman2 blogger sentiasa ada support Deeja.Take care kay....

deeja berkata...

Salam Ixora,Chik Mi & Kak Ida...
Thnks atas segala doa dan sokongan..Moga doa kalian akan termakbul,Amin..

Ayu berkata...

salam deeja,
semuga selamat semuanya ya..insyaallah. Take care k.

kakpah berkata...

salam deeja, berdebar menanti kedatangan orang baru memang begitulah lumrahnya....
take care...

POSH76 berkata...

Insyallah semuanya selamat amin

bacalah........bekalan kita disana nanti.......

Search in the Quran
Search:
Download | Free Code
www.SearchTruth.com