Jumaat, 12 Ogos 2011

Sup Cendawan Enoki Bertauhu.....

Bertemu kembali di hari Jumaat,penghulu segala hari.Dah masuk hari ke 12 kita umat Islam berpuasa.Dan hari nie jugaklah,anak teruna ku berusia 10 bulan.Alhamdulillah...Syukur padaMu YaAllah kerana dikurniakan anak yg comel buatku.Berbalik pada resipi yg tertera diatas.Sup cendawan enoki.....resipi yg mudah dan simple je.Tumis dan men rebus je semua tu.Bagi keluarga Deeja,masa bulan puasa kitorng lebih suka masakan yg kurang pedas.Sup lah yg paling sesuai.Tapi bukanlah hari2..kang jemu lak kan.Kalau masak gulai ke kari ke,entah nape kurang laku le pulak....Lagipun,ketika perut yg kosong...sebaiknyer diisi dengan masakan yg kurang pedas.Karang terkejut lak perut tu.Tambah lak,kalo kita ni de gastrik...lagi la menjadi2...



Resipinyer...
Bawang putih/merah
Cendawan enoki-di potong akar dan dibasuh
Tauhu putih(yg jenis lembut)-dipotong
Sayur2an jika suka

Bawang putih/bawang merah-ditumis
Masukkan air dlm secawan.
Masukan tauhu yg dh dipotong
Kemudian masukkan cendawan enoki.
Jika nak tambah sayur lain pon boleh.Deeja tambah kacang peas dan sedikit daun bawang/sup.
Perasakan dengan garam
Jika nak tambah pati ikan bilis atau ayam pon sedap juga.
Didihkan.
Sedia tuk dihidangkan...

1 ulasan:

Unknown berkata...

sedapyer selamat hari raya

Kita hanya mampu merancang....

  Assalamualikum wbt massa bergerak pantas, macam2 dah berlaku  dah 3bulan mak meninggalkan kami sekeluarga, kali akhir bersama masa hantar ...