Rabu, 15 Disember 2010

Saya Dah 2 Bulan.....

Tanggal 15.12.2010.dah 2 bulan 3 hari usia Uwais.Terasa cam cepat pulak masa tu berlalu.Sekarang nie Uwais dah makin besar.Kelmarin,ari Isnin,g klinik.Biasalah rutin baby g klinik.Tentulah kena timbang,sukat tinggi,ukur lilit kepala dan dah semestinyer kena cucuk untuk 2 bulan.Berat Uwais dah naik ke 4.3 kilo.Masa lahir aritu cuma 2.87 je.Wah dah naik banyak juga ye.Semalam,bila dah kena cucuk,Uwais demam sekejap.Mujurlah ari nie dah ok.Risau jugak hati nie.ye lah anak masih kecik,dah demam....takut tau.Bagi sirap paracetamol dalam 2 kali je.Baby Uwais makin nakal sekarang nie.Suka sangat memerap.Terutama ngn ayah.Suka sangat ngn ayah dia tu.Yang pelik bila nangis je,ayah datang dukung mesti ok.Kekadang tu ngan kiter nie pon dah xnak...Aduhai,haru jugak...Nak buat camne nak manja ayah sorang tu.Terasa penat sungguh melayan buah hati pengarang jantung kali nie.Entah mengapa selalu je penat.Sebab usia sendiri pon dah bertambah agaknyer.Kalo dulu,umo dalam 20an,sekarang ni dah menginjak ke 30an.Selalu je mama Uwais nie ngntuk je.Uwais lak masih lagi bangun malam2.Kalo dapat minum susu banyak,kurang le sikit bangun tu.tapi kalo minum sikit,pastu terlelap...itu yg jenuh.Tido dalam sejam dah bangun lak...Uwais pon dah pandai senyum2...Seronok je ati bila tengok perkembangan Uwais.Sekarang ni Uwais dah xsembelit lagi dah.Perut dah boleh terima susu formula.Alhamdulillah,lega hati.Pernah dulu,sekali dua,kena sembelit,jenuh gak la.Pastu nurse suruh bancuh susu cair sikit.Kiter pon ikutlah.La nie,dah ok,bancuh ikut sukatan la.Si Uwais ni,kalo dah lapo nak susu,mesti macam xsabo2....melalak kuat toi.Jiran2 kat sini de gak baby kecik.Tapi xpenah dengar suara.Nak wat camne kan,speaker jenis high volume punyer...hehehe..Pe g ye nak tulis...no idea la...sebenonyer penat nie.Tgh bz....InsyaAllah,ari sabtu nie nak buat kenduri sikit.Majlis berendoi tuk Uwais.Pada teman2 yg kenal ngn Deeja,jemputlah datang ke rumah.Ok lah....nak g rileks2 jap.sambil2 tu nk tayang la gambo terbaru Uwais.Buat Aunty Nor kat Ipoh tu,ni lah rupa Uwais sekarang nie.....

 Pipi dah tembam...
 Serius je muka...
Twing.....ngantuk la,Uwais tido dulu ye...

4 ulasan:

~ yus ~ berkata...

Chubbynya dia...

Dah guna susu formula ke deeja? Deeja dah nak masuk kerja balik eh? Kenapa tak full breast feed dia?

Memang cepat letih kan bila usia dah 30an ni, nak2 dah pertengahan 30an. Samalah kita. Tapi yus sekarang makan jamu sendayu tinggi bagi kuat sikit badan, kalau tak dulu memang selalu letih tapi sejak ambil jamu ni,rasa lebih bertenaga setiap hari...

deeja berkata...

Salam Yus...

Hasrat hati mmg nk breast feeding sampai 2 tahun tapi tu la,Uwais ni de masalah ngn penyusuan.Dia cuma boleh hisap botol je.Nanti lah,kalo de kelapangan Deeja citer kan ye.Dulu pon masa dlm pantng,Deeja perah je susu bdn masukkan dlm botol.

bab letih ni mende biasa kan Yus,tambah lak bila dah ada ank2 lain.Sama la kita kan,nk layan 4 orng..Jamu xamik lg...tnggu bio luka operation tu betoi2 smbuh.skrng ni cuma mkn vitamin2 je.

UmmiRosma berkata...

Salam ukhwah dari Brunei..

Cute nya baby...tembam pipi dia. Semoga dikurniakan BM yg lebih banyak yea...amin...

Im still breastfeeding my daughter too...

Regards,
UmmiRosma

www.ummirosma.blogspot.com

arezura berkata...

aloh tomeyynyee dieee...geram nk cubit2 je pipi tu...

bacalah........bekalan kita disana nanti.......

Search in the Quran
Search:
Download | Free Code
www.SearchTruth.com