Selasa, 27 September 2011

Masak Lemak Cili Api Otak Lembu....

Assalamualaikum.....masih setia mencoret2 di blog Permata Hati nie.Kekadng rasa macam xde apa yg nak dicoretkan,walaupun bnyk kisah2 yg terjadi pada aku dan juga keluarga ku ini.Idea tuk membebel pun dah kurang meskipun dalam dunia realiti,mulut nie xpenah diam...Asyik membebel pada anak2 je.Bila bukak blog je,kepala tu asyik nk mengn3kan citer masak2.Nth pe2 aku nie,sedangkan blog aku nie bukanlah blog masak2 asalnyer.Tapi dah itu rutin harian...orang rumah la katakan...mesti le hari2 memasak.Kalo org yg kat pejabat lak,tentu saja hari2 citer pasal hal kat pejabat.Ye tak??


Otak lembu...ehmmmm,bunyi pun dah semacam kan...??Tapi itulah feveret aku dan anak2 aku.Terutama Alyaa ngn Kauthar.Najla...lain plk...dulu mkn,sekarang  ni dah xnk sentuh lak.Menu otak lembu  ni,menu minggu lepas sebenarnyer...saje je nak tempek gak..Dah xde idea nk tempek kan...

Seksa gak nak menunggu otak lembu di dikeluarkan dari kepala lembu tu...Tunggu si pemotong tu dekat 15 minit wooo...kiranyer masih fresh le masa beli tu.Beli nyer pon xjauh...seberang jalan kat umah ni gak.Kat situ mmg pepagi ada org jual daging,ikan,sayur...eh semua ada la.Kira cam pasar le jugak...

Tunggu punyer tunggu,akhirnyer...otak tu pu dikeluarkan dan ditimbang.Sebijik otak tu rege dalam rm7 je.Kira ok le tu kan....pasar kat Taiping tu pun lum tentu leh dapat rege tu.kalo yg dah siap jual tu plk,seketul je dlm rm2.50.Bukan beso pun...

Okeh...ni le rupa otak lembu yg dah pun siap di siang...ehhh,otak lembu pun kn siang ke...????hehehe...Ye la,bukan la siang macam siang  ikan tu.Tapi tetap kn buang gak la,darah2 beku,urat2 dia tu.kalo idak...ehmmm,semacam lak bau nyer nanti..
Resipi nie,aku punyer sendiri...sukatan main tibai je...

Bawang merah + cili padi(10 biji)-ditumbuk
Masukkan bahan tumbuk dlm periuk+santan(santan serbuk dlm sesenduk,ikut suka)
Masukkan otak tadi.
Campur garam+ kunyit serbuk + daun kunyit(dicarik2)+ serai(dititik)
Kacau2 hingga masak..
Dah siap...

6 ulasan:

~ yus ~ berkata...

yus tak pernah makan otak lembu...huhu

rasa tengok pun tak boleh..mcm mana tu...

deeja berkata...

Yus....

mmg Yus,kalo kita asyik trfikir yg bukan2 mmg xlalu nk mkn otak tu..Tapi betoi,sedap...lemak2 brkrim...hehehe

Think positive...kihkihkih

che mid berkata...

Salam Deeja, Kalau ada dopan mato mau gak rase...

IxoR@ berkata...

ohhh no....

tak sanggup nak makan...

apa rasa?

deeja berkata...

Che Mid & Ixora...

sedap rasanyer...lemak2 gitu.cuba le rasa kalo jumpa ngn masak otak lembu ye..

NORLIA IBRAHIM berkata...

Pnah mkn...tp kpala ni asyik pikir bnda yg seram je...anyway rasa not bad..cuma ble mkn ckit je

bacalah........bekalan kita disana nanti.......

Search in the Quran
Search:
Download | Free Code
www.SearchTruth.com