Khamis, 28 April 2011

Ayam Goreng Nestum

Dah hampir seminggu blog aku nie terbiar.tanpa sebarang catatan.Idea datang mencurah2 untuk menulis tapi entah mengapa malas sungguh nak membuka blog.Akhirnyer yg ada hanyalah catatan status kat wall fb.Entah apa istimewa fb pun aku xtau la.Ari2 mesti bukak walaupun hanya sekejap.Yg aku tahu,bukanlah untuk menyembang atau berbalas komen yg utama tapi dah tercatat kat benak nie nk g main game.Ahhhh....begitu besar penangan fb pada manusia sejagat sekarang nie kan.Tapi pada aku,tak bukak pun xpe kan....bio lantak le kat games tu.Pokok nk masak ke,rumah sewa nk kn kutip ke...ehhh,bio le.Tapi boleh ke aku buat camtu???Sape cakap xboleh,boleh pe tapi kekadang tu rasa cam ralat le gak bila tgk kat fv ke cv ke pokok2 dh abis mampus...hehhehe.
Kat tempat aku hari nie,cuaca nampak sedikit berjerebu.Kat depan tu plk,tgh dok korek2 oleh cik kereta sodok...apo bondo yg dikorek pon xtau la.Bingit je bunyi enjin mende alah tu.Baby lak dah landing balik.Kejap lagi nk g ke klinik.Check bulanan tuk Uwais.Semalam pun dh g melawat hospital.G jumpa pakar pemakanan kat Klinik Pemakanan Taiping di Hospital Taiping.Bawak Alyaa.Berat dia kurang.Agaknyer letih kot.2 bulan sudah berat dia 17kg.Semalam timbng dah naik 18.5kg.Ada peningkatan.Pakar pemakanan tu sruh bagi makanan yg seimbang,bnykkan minum susu.Lebihkan buah,sayur.Kalau boleh,bagi le mende2 yg berlemak sikit.cam buat nasi ayam ke,beriani ke,ayam goreng ke.Memang le aku selalu jugak buat mende2 tu tapi xleh le selalu.Karang org len lak yg masuk spital.Terlebih lemak & kolestrol plk..huhuhu.
Dah xboleh bebel panjang.Sat g nk masuk dapur.Cuma melepaskan lelah sebentar kat blog nie.Ari nie,aku nk mencatat resipi ayam goreng nestum.Nestum nie beli dh lama,tapi xde le sampai sebulan pun.Beli yg famili nyer dlm satu tin besar.Konon2nyer,pepagi bebudak kat umah nie nk g sklh nk mkn nestum.Tapi akhirnyer,xde dimkn pun.Nie semua gara2 tgk adik Uwais mkn nestum tuk baby tu la,yg buat diorng pun teringin.So,drpd esok2 lusa trbuang xmkn,aku pun salut le kat ayam pastu goreng.Hah,dapat sambutan pun.Sedap jugak rupanyer.Bau nestum tu bila digrg,semerbak je...


Cara nk buat pun senang je.Ayam disalut ngn telur yg dh dipukul bersama ngn sedikit garam.Pastu salut la ngn nestum tu tadi.Then,goreng.Siap..

2 ulasan:

kakpah berkata...

SALAM DEEJA. PEKABO!!!

deeja berkata...

Kak Pah...

Salam Kak Pah.Lama akak xjengok sini.Deeja baik2 aje.Anak2 je baru baik demam.

bacalah........bekalan kita disana nanti.......

Search in the Quran
Search:
Download | Free Code
www.SearchTruth.com