Khamis, 21 April 2011

Masak Lemak Cili Padi Jantung Pisang ngn Terung Pipit...


Menu untuk tengahari tadi.Masak lemak cili padi jantung pisang bersama terung pipit.Jantung pisang ngn terung pipit tu dapat fresh dari ladang.Dah banyak ari gak dok terbungkang dalam fridge tu,kes xsempat nk masak.Eh,iye ke tau mmg malas....ehmmmm....sibuk la lately nie.Masak pun yg men campak2 je.Tumis sayur,goreng telur....aduhai...janji leh makan sudah.Teringin nk makan masak lemak jantung pisang nie dh lama.Entah minggu bila ntah,balik kampung bwk balik jntung pisang.Tapi xsempat gak nk masak langsung dh masuk angin,terus buang.Sayang gak,tapi nk wat camne...tu la,rajin sangat aku nie.Mujur le mende tu dapat free.Kali nie pun free gak.Pokok pisang depan umah mak sedara kat kampung.Cantik je bergayut jantung tu,pe lagi bila nampak dh lepas...kait je lah.Terung pipit pun dari pokok mak sedara gak.Tanam tepi umah je.Best kan bila dok kampung.Nak makan sayur2 kampung,g petik je kat laman umah.Aku ni mmg rajin bab2 mengutip.Terung pipit ni sedap gak kalo campur ngn sambal tumis.Kali ni,aku taruh dalam masak lemak plk.Fuhh,terangkat plk rasanyer.Makan siap brtambah2.Sampai abis nasi seperiuk.Oppppsss,bukan aku yg telan seperiuk,satu famili la,takkan la aku sorang...Kat sini,aku catat resipi masak lemak cili padi aku tadi.Resipi yg di campak2 oleh aku.xde tiru sape2 dia punya sukatan.

1 biji jantung pisang(dibuang kulit luar sampai tinggal yg lembut,yg putih)
Segenggam terung pipit or terung belanda
8 biji cili padi
1 ulas bawang besar(sederhana besar)
1 ulas bawang putih
1 sudu teh serbuk kunyit
Air setengah cawan
Santan-guna santan serbuk dlm sesenduk je
Garam secukup rasa

Cara
Tumbuk cili padi bersama bawang besar/bwg putih
Masukkan kedalam periuk.
Tambah air dalam setengah cawan.
Didihkan atas api
Masukkan jantung pisang bersama terung.(Jantung pisang xyah direbus dulu,nanti ilang dia punya manis)
Masukkan santan,garam dan serbuk kunyit.
Renihkan hingga masak.
Siap tuk dihidangkan.

6 ulasan:

Sheila Shafeareen berkata...

As'salam sdp tu lauk jantung psg masok lomak ..letak terung pipit pulak tu...terung pipit msk sambal tumis ikan bilis pon enak..pekena nasi panas2 pehhh...

deeja berkata...

Sheila..
Waalaikummussalam.mmg sedap,tambah lak kalo kuah dia pekat,lagi le enak.Itu la,selalu akak taruh terung tu dlm sambal or rebus je,tapi kali ni masukkan sekali dlm masak lemak.

~ yus ~ berkata...

Wah! Sedap ni, Yus paling suka masak lemak cili cendawan...sedap bangat..:)

deeja berkata...

Yus...
semalam la ari yg paling sedap mkn..hehhe. skrng nie,dh xboleh mkn cendawan sgt la.Terasa cam sejuk2 je kat kaki.Tapi telan gak,meskipun hsben dok larang.dasar xdngar cakap deeja nie...hihi

ALoNa CintamaniszLite berkata...

uish..berderet n3 memasak ni. Segan lak sbb akak ni mmg tak pandai masak, hehe..

deeja berkata...

Kak Alona...

alahai kak,saya ni bukannyer pandai masak sgt pun.Yg senang2 boleh la,yg susah2 fail lagi..huhuhu

bacalah........bekalan kita disana nanti.......

Search in the Quran
Search:
Download | Free Code
www.SearchTruth.com