Isnin, 11 April 2011

Penat.......Terseksa......

Petang Isnin yg mendung......Baru balik dari jumpa doktor kat klinik pakar paeds di Hospital Taiping.Biasalah temujanji Uwais banyak toi.Sepatutnya kena g jumpa bulan 5 nie tapi 1 April dulu,nurse tepon suruh datang.Check itu,check ini....huhuhu.Macam2 lah.Tapi ari nie,bukan nak citer pasal g klinik.Nak citer pasal citer semalam.Kejadiannyer kat Juru.Semalam g jenjalan ke Penang.Mak dah janji ngn budak2,bila dah dapat kete nanti nk bwk diong g mkn angin ke Penang.So,maka tertunailah hasratnyer semalam.Tak disangka,masa nak balik tu,kami terpaksa menempuh satu perjalanan yg begitu sukar.Chewah...gempak je bunyinyer.
Citernyer camni.Keluar dari pulau jam 6 petang.Lalu ikut jambatan coz masa pegi tu dah ikut feri.Keluar je dari jambatan nak menghala balik ke selatan,mak oooiiii,banyaknyer kete.Hati tertanya2 gak pasai pa,kenapa?nak buat camne,ikut jugak la pelan2.Jalan berdenyut2 je.Cik husben ni,buat nonong je potong ikut jalan sebelah kiri.Dapat le laju sikit.Rasanya,nak sampai ke plaza tol Juru tu dok ada dlm 2 km lagi kot.Ikut je jugak,cilok je ketepi,ke tengah.Nak cepat le konon.Pastu,kami sampai dipersimpangan dilema.Aduhai,kete banyak nie.Jalan sesak lak tu.Tengok berkilometer ke depan,kenderaan xleh bergerak pun.Sebelah kiri,menuju ke jalan lama,Bukit Mertajam.Sebelah kanan balik ikut highway.Husben dah tanya dh ikut mn satu nie.Aku cakap,ikut je lah mn2 pun.Time tu jam dah dekat kul 7.Husben buat keputusan balik ikut jalan lama.Ikut je lah.Tak disangka jugak.Jalan jamm giler jugak kat situ pun.Ikut pelan2 je.Aku tukang baca arah,meskipun de gps tapi bila dh sesak dh xsempat nk tgk menda alah tu lg.Aku nmpk le signboard menuju ke Ipoh...Ha,ikut jln tu....Tetiba,pandang depan,MasyaAllah.....banyaknyer kenderaan.Kecut perut....kalo camni,sampai bila nk sampai umah nie.Pastukan,dlm sesak2 tu berbunyi siren bomba.Ya Allah,camne plak ni.Nak ketepi pun dh xde jln.pastu de le ruang sikit,kitorng ketepi.Tapi,kelepop...aduhai,sidemirror.Ish,berlaga plk sidemirror tu ngn kete sebelah.Men hetam je org tu.Dia yg langgar ok....nasib baik la mende tu leh melantun.Xde patah,bercalar tau apa2 yg jadi.Kalo idak,huhuhuhu...menangis jugak la.Kete belum sebulan weiii.Ok,lupakan pasal tu..jln lagi.Tapi hati dh berubah plk.Husben cakap kita turn balik,ikut highway balik.Minyak....adussss,makin kurang nie.Time tu dah dekat maghrib...sabo2.Turn balik,pastu g semula ke jln tadi.Cuaca dh makin gelap nie.Husben bawak kete nonong je.Ikut belah kiri.....banyak gak yg dok ikut dibelakang.Kekadang aku kesian gak ngn org lain sampai ada yg rosak kete,yg abis minyak dok renti kat belah tepi tu.Rasanya 10 buah lebih kot yg aku jumpa.Nak buat camne,bila jalan dh jamm camtu,mulalah kete buat ragam.Nasib kami baik le jugak,xjadi cam diorng tu kan.
Bila dah dekat nak sampai ke plaza tol Juru tu,lebih kurang dlm 500m,tgk bnyk kete dok uturn balik.ehh,pesal ni.Hati dok tertanya2.Memang xdapat pe2 info.pastu,de le sebuah terler panjang nie,siap uturn depan plaza tol tu.Ish,lagi le sesak...kete bnyk,dah dia tu lak panjang.Bukan senang dia nak patah balik.Dah,melintang plk tgh jln.Sabo2.Pastu,kitorng nk mencilok plk kot jln sebelh tu.Dtg lori,bagitau kat driver depan.Kitorng tumpang dengar.Katanyer de lori beras terbalik.Tu yg buat xleh lalu.jln sesak.Aduh.....cmno ni.Dengar khabo dari jam 5.30 ptg lagi.Hish.....kete bnyk dh uturn nie.Kitorng pun,yg mmg dh sampai dpn plaza tol tu pusing balik gak.Kete nak kena isi minyak lagi ni.Dibuatnyer kat depan tu dok jln sikit2 je,lagi haru.Nasib la,seberang jalan tu de stesen minyak Shell.Patah balik,masuk situ.Kitorang ambik keputusan tuk dok rehat2 kat situ dulu.Nanti hingga dapat berita jln dh ok sikit baru nak balik.Masa tu dh dekat jam 8 mlm.Nasib baik la xlama sangat menunggu.Husben isi minyak,pastu pakat g bilik air,solat,makan2,minum2....salin pampers baby lagi....huh.masa tu kepala dah rasa berat semacam.Pening,panas plk tu meskipun cuaca dh beralih nak ke malam.Dok dlm kete tadi tu pun takut nak bukak aircond lama2,takut kehabisan minyak.Kalo abis karang lagi la hampeh....Time tu dah rasa cam nak cabut je tudung.Tapi,sabo g.Dalam kul 8 lebih,entah jam berapa nth...cina yg renti isi minyak tu citer kat husben.Sudah ok maa.Diorang sudah bukak 1 lagi lorong.Huh,lega.So kitorang ambik keputusan tuk jalan pelan2,Kalo xsekolah besoknyer tu mau jugak kami bermalam kat Penang.Tapi apakan daya,nak kena balik gak,coz nak kena g sklh esoknyer.Dengar citer,lori beras tu terbalik dekat ngn kilang REX.Berdekatan ngn susur keluar Bukit Tambun.Jauh gak tu kan.Ahhh,nak buat cmne lagi dah.Kalo tahu lori tu nak terbalik,baik balik awal2 lagi kan.Tapi sapa yg tahu,kita cuma merancang tapi Allah yg menentukan semuanyer.So,siap2,bertolaklah kami dalam kegelapan malam tu.Bawak le kete pelan2 menuju ke destinasi.Yg Kak Yong nyer dah melalak atas kete,takut katanyer.Ye lah sapa yg tak takut bila tgk kete banyak cmtu.Bergerak lak,pelan2 je.Alyaa,dah memang xtau apa2.Pe tidaknyer dari atas jambatan lagi dia dah tido atas seat belakang tu sampailah ke umah,baru dia sedar.Nasib baik Uwais pun xbuat ragam.Menangis nak susu je.Kauthar ok je,cuma rajin menyakat adik dia tu.Last2 tido jugak kat seat no2 tu.Akhirnyer,setelah melalui liku2 perjalanan,kami selamat sampai di rumah jam 10 lebih.Syukur.Kepala dah pening memusing.Sampai je kat umah,telan panadol 2 bijik....tido.hurmmmm....penat toi,terseksanya akuuuuu

1 ulasan:

bobhandburry berkata...

Salam kunjungan.. singgah la ke blog saya ;)

http://www.zuwairiaiman.com

bacalah........bekalan kita disana nanti.......

Search in the Quran
Search:
Download | Free Code
www.SearchTruth.com