Jumaat, 10 Jun 2011

Cuti2 Mesia punyer Cerita.......

Salam terindah buat semua.Kepenatan masih lagi terasa.Macam nak tido je,tapi xboleh pun lelapkan mata.Rindu pada blog,pada fb...dah beberapa hari xdapat nk jenguk alam cyber nie.Almaklumlah sibuk cuti2 Mesia.Sebenarnyer baru je balik dari bercuti.Malam tadi baru sampai umah.3 hari 2 malam,kitorang g jenjalan ke sebelah pantai timur.Letih bukan kepalang tapi disebabkan nak menjenguk negeri orang maka penat tu simpan je dulu.Balik umah baru rasa penat semacam...huhuhu.
Cuti sekolah kali ni 2 minggu je kan.So,bawakle anak2 g bercuti.Pandang2,lihat2,teroka2 tempat yg tak penah pegi lagi.Memula tu destinasi dalam negeri je dulu.Sekitar Perak...dah pun keluar n3 sebelum ni.Cuma ke Lumut dan Kuala Kangsar.Destinasi seterusnyer ke negeri sebelah utara.Menuju ke Perlis dan singgah ke Kedah...Cuaca tak mengizinkan kami tuk ziarah negeri Perlis lebih lama.Hujan turun...maka disingkatkan lawatan.Ralat jugak sebenarnyer tap nak buat cmne kan.Cuma dapat ke Padang Besar,pastu ke Muzium Kota Kayang..jenguk Kuala Perlis jap.Terus balik menuju ke Kedah..First,menuju ke Gunung Keriang.Melawat Muzium Padi.Hari pun dah petang,so xdapat nk jln2 lebih2.Terus ke Alor Setar..Makan2 kat tempat parking kete berdepan ngn Masjid Zahir Alor Setar.Solat maghrib kat situ,pastu siap2 terus bertolak balik ke umah....Kitorang pegi balik ari je....Tamat sudah kisah bertarikh 4 Jun 2011.
Destinasi seterusnyer bersambung pada tanggal 7 Jun 2011.Memulakan perjalanan di awal pagi.Seawal jam 4 pagi kami menuju ke negeri sebelah pantai timur.Suasana cukup dingin....Anak2 dah tentu tidur.Tapi mama nyer dalam dok tersenguk2 kepala pun masih tak berani nak tidur.Setia menemani cik suami yg sedang drive.Risau gak bio dia sorang memandu.Kalo dok bawak bersembang tu,xle mengantuk sangat kan.Kami ikut jalan Grik-Jeli.Melalui Banjaran Titiwangsa.Seronoknyer rasa,cantik je pemandangan.Umpama melalui jalan Simpang Pulai - Cameron le plk...hehehe.Tapi ye lah,masa cuaca masih lagi gelap,xde apa yg boleh tgk pun...Singgah solat subuh kat kawasan rehat Titiwangsa.Masa tu jam dah pun 7 pagi.Nak wat cmne kan.Masa betul2 subuh tu,xde plk tempat nk singgah.Selesai semuanyer,perjalanan diteruskan.Kalo xsilap jam 8 lebih dah masuk negeri Kelantan.Area Jeli.Lalu ikut jalan Tanah Merah.Singgah beli sarapan.Aku dah tentu cari nasi kerabu...yummy2.Singgah masjid kat Tanah Merah.Bawak anak kecikku mandi.Pastu makan le,pe lagi.Memula tu,nak stay kat Kelantan je dulu.Tapi,husben tukar fikiran.Dia nak terus menuju ke Terengganu.Lagipun,masa sampai Kota Baru tu,masih awal lagi.Jadi,kata sepakat diambil.Set gps,menuju lah kami ke Kuala Terengganu melalui jalan pesisir pantai.Sepanjang perjalanan,rasa happy je.Tambah lak bila nampak kawasan2 yg cantik2,pantai2.....teruja sungguh.Sampai kat area Penarik,kitorang berenti kat kedai makan.Just beli nasi ayam dan nasi putih berlauk tuk mak.Elok plk,masa tu dah zohor.Masjid depan kedai makan tu je.So,pas beli makanan terus masuk kawasan masjid.Lagi2...pe lagi??Ehmmm,pas solat...nampak le pantai yg cantik kat situ...Jom le lepak situ dulu....Singgah pantai lak.Bentang tikar,keluarkan makanan...pe lagi,berkelah le kami kat Pantai Penarik tu...Seronoknyer,makan sambil menghirup udara laut.Tapi kan,kepala ni dah terasa sikit memusing.Bila pijak tanah dah rasa macam nak melayang lak...huhuhu.Tapi makan laju je.Selesai makan,xleh lama2 kat situ,jauh lagi ni...teruskan perjalanan ke destinasi sebenar.
Sampai Kuala Terengganu,destinasi pertama adalah mencari tempat tido...Dalam kepala dah blurr,so teringat kata Kak Mizan,Hotel Seri Malaysia.Jadi,kat situ le kami tuju.Set gps,go.Sebenarnyer,kami ni betul2 bergantung pada gps.Tanpa alat tu,jenuh le kami nak cari jalan.Sampai Seri Malaysia dah kul 3 petang.Check in pun rupanyer kul 3 kat situ.Selalunyer kat tempat lain jam 2...Memula tu dirng bagi bilik kat tingkat2...dah le xde lift.Cmno mak nak panjat tangga.So,aku mintak tuko.Nasib baik de bilik.Tapi katil single...2 buah.Jadilah....tu pun rege semalam rm170 termasuk sarapan tuk 2 org.
Dah masuk bilik,rehat2...baring2.Kitorng keluar balik jalan2 tgk bandar Kuala Terengganu.Petang tu sempat g area Losong,g lawat Muzium tapi masa dh suntuk.Dah nak tutup.Cuma dapat jenguk2 kat luar je lah.Pastu g Taman Tamadun Islam.Situ le terletaknyer Masjid Kristal.Tumpang solat kat situ.Then,bergambar2.Kat area tu kan banyak yg boleh dilawat.Nak jalan kaki...adusss,xlarat le.Taman Monumen pun ada,tapi xmasuk pun.Singgah Pasar Payang jap.Seterusnyer,ke Pantai Batu Buruk.Ambik angin jap.Kejap je kat situ.lagipun dah senja.Balik dari situ,singgah beli makanan kat gerai tepi jalan.Beli nasi minyak ngn air teh o ais.Bungkus,balik makan kat hotel.Sedap plk rasanyer.....Malam tu hujan turun.jadi xleh le keluar jenjalan.Just stay kat hotel sambil tgk tv.Lepas makan pun rasa lapar g.Alamakkkk.....tapi mujur le hotel tu xjauh dari kedai2.Dapat le g jalan kaki.KFC pun dekat je,seberang jalan.Ambik keputusan keluar le kami 2 org,aku ngn husben.Dlam hujan yg renyai2 berpayung le kami berdua,berpimpin tangan...uwekkkk,hehehehe,cam org bercinta le plk ye....hihihi.Anak2 tinggal ngn pah diorng kat hotel.Dari tingkap hotel tu pun diorng leh dok usha kami...Singgah Guardian jap beli barang pastu g KFC.Pas makan,tido je lah...huhuhu.Sejuknyer tido dlm aircond(jakunnyer).
Pepagi lagi,aku dah bangun.G sarapan kat cafe hotel.Makan....gullpppp,serius,aku xlalu makan.Mungkin bukan selera aku kot.Check out awal,dalam kul 10.Banyak g tempat yg xsempat nk lawat.Ambik gambo ala kadar kat area belakang hotel tu...pe ye namanyer,lupa la..nantilah nak kena check balik.G Pasar Payang.Shopping sikit2 je...budjet xdok.Aku sampai tersesat2 kat dalam tu.Hahahaha,lawak toi.
Fuhhhh...panjangnyer citer...Penat lak nak menaip nie.So,aku renti kat sini dulu.Next n3 aku ceritakan pasal kat Kelantan...Pastu aku akan keluarkan n3 bergambo lak....
So...bye...jumpa g

3 ulasan:

Bapak berkata...

wah sakan berjalan, dari utara ke pantai timur..heheh

Che Mid berkata...

salam... wah tak boleh bayangkan betapa penatnya... ongkosnya pun penat jugak kut he he

deeja berkata...

Bapak & Che Mid....
hehehe,de le rezki sikit2 tu yg boleh g jenjln tu.Lagipun cuti bulan 12 tahun sudah berkampung diumah je sebab dok dlm pantang.Jadi cuti kali ni bwk le ank2 g tgk negeri org.
Penat mmg penat tapi bila seronok ilng penat..hihi.Ongkos pun trlbh yg kluar tapi xshopping sakan just intai2 org beli je.Karang shopping lbh,blk nk mkn pun dah xde,haru gak...huhu

bacalah........bekalan kita disana nanti.......

Search in the Quran
Search:
Download | Free Code
www.SearchTruth.com