Rabu, 24 November 2010

Korban.......


Hujan...hujan...hujan....hari2 ujan kat sini.Biasa le tu,dah akhir2 tahun ni mmg cuaca xmenentu.Cuti sekolah pon dah bermula.Dah de g holiday mana2 ke?Bagi Deeja sekeluarga,xkemana2 pun.Almaklumlah,daku hari ni baru 44 hari.Dah lepas pantang le kiranya.nak g jenjln tu dh boleh la.Tapi cian kat anak kecik kan.Dok merah g dah angkut p sana sini.Yg si Alyaa dok gaduh nak p jenjln.Dok harap sgt nk g Cameron.Macam la xbesa pegi.Rasanyer dalam tahun ni walaupun dulu tgh peknen dpt gak 2 kali g sana.Sabo2 ye Alyaa,nanti mama sihat sikit,baby pon dh beso sikit,kiter g ye.

Oh ye,AidilAdha pun dah lama berlalu.banyak ke makan daging korban?Kitorang?Macam biasa je,tahun nie xdapat banyak pun.Selalunyer,org surau dtg bagi daging korban setiap umah sebungkus.Tapi tahun nie xdpt le plk.Agaknyer sebab kami xde kat umah kot.Pagi raya,husben ngn Najla balik kg.Tinggal kami je kat umah.Tghari,husben balik,then petang kitorang semo balik le kejap.MIL wat bihun sup.Mende len...ketupat pe semo dh abs le plk.Lagipon bkn leh mkn pun.Aha...disebabkan kitorang de masuk share dlm korban kat kg tu hari,dapat le bwk balik 1 bahagian...tulang,daging ngn lidah.Tulang dah pun wat sup,daging masak tumis2 biasa je and lidah...wow,mmg sedap....mak sedara tolong masakkan rendang pedas...Masa korban tu hari,husben g le tolong sikit2.Sebenonyer,kata hsben tu le kali pertama dia tgk lembu kena korban.Deeja lak,penah tgk masa kecik2 dulu....Camtu gak ngn Najla....macam2 citer yg dia dok citer pasal lembu kena sembelih nie.Ikat camtu lah,terkencing lah...lapah camtu lah...ish,macam2 lah cerita yg dia bwk blk.Kira ok le dapat pengalaman kan...

So.....malas nk celoteh panjang lebar,coz si teruna kecik dh bangun....layan je lah gambo2 masa korban kat kg tu hari......zaaaassssss






Sekian...wassalam

5 ulasan:

Kak Rose berkata...

salam Deeja, wah dah merdeka ya...cuti sekolah ni lah masa anak2 nak g jenjalan... apa pun take care ya..

~ yus ~ berkata...

Dah 44 hari ye. Lega kan...boleh gerak laju sikit..:D Yus lah macam tu.

Yus ni anak beranak tak pernah sampai lagi Cameron Highlands tu...huwaaa. Nanti nak ajak gak cik abang ke sana.

hajarus berkata...

hjr blk johor raya korban hr tu... puas makan sup daging & tulang... sbb byk dpt daging korban.. hehe...

deeja berkata...

Kak Rose...
Salam kak Rose.Thnks akak.dh merdeka la,tapi masih ngilu2 g...biasa la tu kan.Kali ni xleh g jln2 jauh2,dkt2 pon jdlh kan..asalkan ank hepi

Yus...
Hikhik...skrng ni dh cuba2 nk kmbali ke nrmal...blk jadi tarzan.Yus xpenah g Cameron tapi Deeja lak xpenah g sampai obesi tau...huhuhu,lg kecian

Hajar...
wah sakan makan daging korban ye.Cam akak ni,mmg suka sgt sup tulng yg de lemak2 sikit tu tapi kali ni kena catu le plk.Kena mkn yg isi je...lemak2 taruh tepi,xpuas mkn la

CGG berkata...

hi deeeja:)

meriah nye korban:)

bacalah........bekalan kita disana nanti.......

Search in the Quran
Search:
Download | Free Code
www.SearchTruth.com