Jumaat, 27 Mei 2011

Masak Lemak Pucuk Ubi....

Salam di hari Jumaat.Pejam celik pejam celik hari ni dah pun 27 Mei 2011.Cepatnyer berlalu.Dah dekat nk masuk bulan Jun.Tengahari tadi,dapat tgk satu fenomena alam.Dimana matahari tu seolah2 dikelilingi ngn pelangi ataupun dikenali sebagai Halo dalam bahasa Greek.Nak baca citer selanjutnyer dan jugak gambo2 leh le g melawat blog husben Deeja.Klik kat SINI ye.Sempat jugaklah snap beberapa keping gambo2.Fenomena tu terjadi tengahari tadi dalam jam 12 lebih ...Masa tu aku dok sibuk2 kat dapur.Yg husben dok panggil2.Ingatkan apa.Rupa2nyer nk tunjuk sesuatu.Subhanallah.....Allahuakbar.

Esok,bermulanyer cuti sekolah.2 minggu plk tu.Maka,secara rasminyer akan riuhlah umah aku dari pagi sampai malam dan malam sampai pagi.Hari ni,Kauthar dah siap cuti.Bukan ponteng ye,tapi memang sekolah tadika dia dah cuti.Semalam de acara sukan tahunan.So hari ni,dapatlah cuti.Seronoklah si Kauthar bila dh cuti,so pepagi lagi dapat ikut mama ngn ayah g melawat tesco.Beli barang2 keperluan sikit.Kat deret umah aku ni,de jiran nak kenduri.Umah yg first sekali kat muka jln nk masuk tu.Khemah dh siap pasang dr semalam g.Semua2nyer 7 khemah.Aduhai,nk kluar ikut jln tu mmg dh xboleh sebab diorng pasang pelamin kat khemah memula tu.Jadi,terpaksa guna jln belakanglah.Kat depan ni plk de plk satu kete Wira dok parking baik punyer.Dia xnmpk ke kete kitorng nk kluar tu susah.Parking buat dek je.Ish....payah toi.Entah sapa punyer kete pun xtau lah.Nk marah xboleh nk diam pun xleh.Dlm hati dh merepek macam2 dh....Haissshhhhh.....

Udah le ye,asyik merepek le plk.Bukan pe,sekali2 nk mengarut gak.Nk lepaskan apa yg terbuku dihati.Tu je.Okaylah,meh le kiter citer pasal makan2 plk.Kali ni pasal masak lemak pucuk ubi.Tu hari dh buat pengat ubi.Now,kiter makan pucuk dia plk.Banyak gunanyer pokok ubi ni kan...



  • 1 Ikat daun pucuk ubi (deeja guna yg daun kecik panjang2 tu)
  • 8 biji cili padi
  • seulas bawang merah/bawang putih
  • 2 sendukserbuk santan
  • Garam dan serbuk kunyit

Cara-cara

  1. Pucuk ubi dipotong pendek dan dicelur sehingga lembut.
  2. Bila dah lembut,angkat dan toskan.
  3. Tumbuk cili,bwg merah,bwg putih
  4. Masukkan bahan tumbuk tadi ke dlm periuk.Masukkan air dalam secawan.Didihkan
  5. Masukkan santan serbuk,garam dan serbuk kunyit
  6. Kemudian masukkan pucuk ubi tadi
  7. Kacau jangan sampai pecah minyak,bila dh siap angkat


2 ulasan:

Kak Rose berkata...

Deeja, kecurnya tengok gulai pucuk ubi ni.... pebret kak rose ni... kalau dapat ratah je pun beat gak!

deeja berkata...

Kak Rose...
hehehe,dh kecur air le ye kak.Tapi mmg betoi pun,sodap wehh.lagi sedap kalo de udang,terasa manis2.Yg deeja buat ni men taruh cmtu je,udang xdak le plk...

bacalah........bekalan kita disana nanti.......

Search in the Quran
Search:
Download | Free Code
www.SearchTruth.com