Jumaat, 12 Februari 2010

Roti Puri wif Kari Daging.....

Assalamualaikum.....bertemu kembali di malam ni....Terlebih dahulu deeja nak ucapkan Happy Chinese New Year buat kaum cina sekalian....Semoga happy di tahun baru ini....Hari ni kat Taiping,jam kejap.Almaklumlah banyak orang dari luar dah balik kampung....Korang balik kg ke idak?Deeja,kat sini je...kalo balik pun kejap je...cik abang keje daaaa...Pada yg balik kampung tu,hati2 dijaln raya.Semoga selamat tiba ke destinasi.....
Ok.....ni deeja nak citer makanan yg dimasak petang tadi.....Roti puri le plk.....Makan roti ni cicah ngn kari daging....kenyang rasanyer....Teringat makan roti puri Pakeeza dulu tu...amboi sedap sungguh.Dah lama tak buat sebenarnyer,jadi pe g...merajinkan diri....men uli2 tepung...
Ini sebenarnyer kari daging yg masak tengahari tadi.Saja buat lebih,sebab petang dah nak cicah lak ngn cik puri ni....Resipi ni deeja amik kat myr....tak kenal pun saper tuannyer,deeja c/p je kat sini...halal ye tuan empunya...memng sedap.Terasa lemak2 minyak sapi tu....

Bahan-bahan

(resipi dari myr-enas eryna)

  • 4 cawan tepung gandum
  • 5 s/b marjerin atau kalau suka bole campur dgn minyak sapi(3s/b marjerin +2s/b minyak sapi)
  • 1 s/b susu manis (tak letak pun ok)
  • 11/2 s/k baking powder
  • 1 s/k garam
  • Air secukupnya

Cara-cara

  1. Satukan tepung dgn baking powder dan garam
  2. Masukkan marjerin gaulkan sehingga sekata..
  3. Masukkan susu yg dicampur sedikit air..kemudian masukkan air sedikit demi sedikit..uli sehingga menjadi doh yg tak melekat di jari.
  4. bahagikan doh kecil-kecil sebesar 50 sen..akhir sekali canaikan doh..jgn terlalu tebal atau nipis...kemudian goreng..

Tiada ulasan:

bacalah........bekalan kita disana nanti.......

Search in the Quran
Search:
Download | Free Code
www.SearchTruth.com