Ahad, 20 Februari 2011

Menjamu selera di kampung......

Alhamdulillah.....seronok rasanyer dapat bersantai2 kat kampung sambil menikmati hidangan makan tengahari tadi.Meskipun lauk sekadar yg biasa2 je tapi tetap sedap.Suasana kampung lain dari suasana kat umah aku.Sentiasa bising dengan unyi kenderaan.Kat kampung sunyi je.Yg de bunyi suara anak2 kecil,unggas2....sekali sekala rasa macam ingin kembali menetap dikampung.Umah kat kampung pun dah tinggal umah cu je.Umah mak dah runtuh,sayang umah tu.xde sape nak jaga.Di mamah usia lalu tumbang begitu saja.Banyak kenangan yg ku tinggalkan di sana.Aku dibesarkan di sana.Walaupun hanya 16 tahun saja aku tinggal kat kampung tapi pengalaman lalu cukup indah.
Udah2 le ye kita mengimbau kenangan silam.Moh le kiter citer pasal makan2 ari nie.Ari nie p kelah2 kat umah cu.Makan berselera sungguh sampai xcukup lak nasi...huhuhuhuhu....Lauk dimasak by my cu dan jugak aku....Sebenonyer bkn de sapa lg pon cuma kami sekeluarga dan cu.Cu ni ibu tunggal...dok sorang2 je...Anak2 aku kalo ke sana mesti rasa seronok sgt.Dapat kebebasan.berlari kesana ke mari.Pastu korek pasir,main masak2....huh....mcm2 la yg diorng main.Mcm aku kecik2 dulu gak....Jom kiter layan gambo2 tadi ye..

Menu nyer adalah...kari ikan bawal,ayam masak merah,tumis sayur,ulam kacang kelisa & pucuk kemangi  cicah budu dan sayur keladi masak asam
Ulam2 ni direbus je.Pastu cicah lak ngn budu..pehhh meleleh tau.Kalo cicah cencaluk pon sodap.


Ayam masak merah...
Kari ikan bawal campur bendi.Yang best tu,bendi ni ditanam sendiri oleh cu.


Puteri2 ku tengah menunggu masa tuk bersantap....
Najla yg dh tak sabo nk mkn sampai peluk pinggan

Bentang tiko kat luo.....berangin je.Memang berselera

Tengok tu,Kauthar pon pandai mkn ulam...

7 ulasan:

AdiaLuze berkata...

Sedaaaapnyee !!! Tetiba teringat dan terindu plak masakan mak !!! Maaakkkk !!!

P/S : Salam perkenalan.... singgah dari blog EnBen >o<

Keep on blogging kay !! ^___^

Kalo sudi jom la join GA kite :)

TAYAR PANCIT berkata...

hai saye da join awak :) http://tayarpancit.blogspot.com/2011/02/segmen-saya-seorang-blogger-yang-aktif.html

deeja berkata...

Adialuze...
salam perkenalan juga.InsyaAllah kalo de kelapangan akak p join GA ye..thnks

Tayar Pancit....
Thnks sudi datang sini..

MULAN berkata...

cute nya najla peluk pinggan..

Syefa Amanina berkata...

bestnye makanan kampung...bestnye..nak balik taiping la.....

deeja berkata...

Mulan....
itule rupe org yg dh xsabo nk mkn.Dia le yg no1 kalo bab2 mkn nie..hehe

Syefa Amanina...
Lamanyer xnmpk adik dtg blog akak.Dah jadi wife org dh ye..hihi.Balik sini singgah le umah akak...

Melati berkata...

waahhhaa! makanan!!! ulam tu sedapppnyaa,cecah sambal belacan =))

Entry Melati hari ini =) : Kelas mengaji masa dah besar-besar =)

bacalah........bekalan kita disana nanti.......

Search in the Quran
Search:
Download | Free Code
www.SearchTruth.com