Jumaat, 18 Februari 2011

Soto Menyoto....

Salam petang Jumaat.Baru terasa lega,baby dah pon tido.Sekarang nie,dah susah nak tido siang.Alahai,baru 4 bulan tapi dh mcm budak beso.Asyik nk kena kelek je ke hulu ke hilir.Mana nk larat,badan dah 6 kg.Kalo xde sesape tlng tgkkan dia,jenuh la nk buat keje umah.Nasib la dok ngn mak,boleh la tlng riba.Tapi tu la,Uwais nie kn nyer suka riba2,dia suka dukung2 bwk jenjln sambil tgk itu ini.Kalo dpt dukung,mata tu pasti melilau pndng itu ini.Tapi mak dah xlarat nk dukung2 dia,mula la si Uwais tu menjerit.
Petang nie cuaca suram je.Tadi dah ujan kejap.Alyaa ngn Najla ke sekolah agama.Kauthar merajuk,terus trtido.Umah aman damai le kejap.Bnayak mende lum setel.Tapi masih lagi nk mengadap blog.Ngadap blog sndiri je lah,nk g bw...tak smpat gak.Dah lama xg jenguk umah teman2 maya.kalo ada pon sekadar singgh jap...Xsmpat nk baca celoteh diorng,dh kn bngun.Tugas dah menanti.

Citer pasal soto.....sebenonyer buat petang semalam.Tapi xmkn ptg,mkn tuk dinner....hahahaha...pastu kan,bila malam menjengah ke jam 10 mlm,mula le perut keroncong balik.Trpaksa le cari roti lak tuk alas perut....Ish,kuat mkn toi aku nie ye....Rasanyer dh bnyk kali aku publish resipi soto kat sini.So,xpayah le kot aku tulis resipi g...sama gak camtu...Soto,mmg feveret aku ngn famili.Meskipon kami ni bknlh org jawa tapi tekak nie suka sgt mkn masakan jawa.Agaknyer sebab dah biasa kot.Coz,atuk sedara ku org jawa.Masakan dia lak sedap.Jadi,kitorng ni mmg dah terjatuh hati ngn masakan jawa like soto,lontong,tempe....lagi pe ye....hehehehe....xreti le plk nk menyebut satu per satu.Opssss,bkn semo tau....tu pe kena nama...ala lupa lak, isi ikn yg dibakar dlm daun tu...adoiiiii...hihikhik,xlalu le plk.Dulu2,masa baru2 kawin,husben mmg xlalu nk mkn segala mcm lontong tau soto nie.Tapi bila wife dia tu rajin bebeno buat,lama2 jadi suka lak.
Soto kali nie buat main campak2,rebus2,potong2...hahahaha...apa ke benda le aku dok merapu nie....Dah le ye,malas nk merapu2 lagi....NO IDEA tuk menulis....mata rasa ngnatuk tapi kejap g dah asar,so tahan je lah mata tu ye...JANGAN TIDOOOOOO.....

2 ulasan:

~ yus ~ berkata...

oo deeja suka makanan jawa ye? Hehe..yus mmg keturunan jawa, dan soto antara feveret gak. Lempeng, lontong tu toksah cakap lah, selalu sgt makan. Pagi2 selalu juga sarapan lontong..hehe

Suka getuk ubi juga ke? Sambal getuk macam mana?

deeja berkata...

Yus....

Wah,best la...nanti leh ke umah Yus pekena masakan Jawa ye...Dulu masa peknen kan Uwais snggup ke tg karang Sgor semata2 nk cari nasi ambeng ngn soto.
Getuk ubi suka jugak tapi smbal getuk xtau le plk pe mendenyer...hehe,nanti tlng citerkn ye.Sllu mkn tempe cicah smbl kicap..sodapppp

bacalah........bekalan kita disana nanti.......

Search in the Quran
Search:
Download | Free Code
www.SearchTruth.com