Sabtu, 2 Januari 2010

American Chocolate Cake......

Salam hari Sabtu.....Camne hari kedua di tahun baru..?Masih bercuti atau dah bz ngn pelbagai tugas?Deeja masih cam selalu....hanya de sehari je lagi tuk dok rilek2 kat umah.Lusa dah bermula sessi persekolahan bagi dua orang puteri deeja tu.Sorang dah darjah dua,sorang g dah pra sekolah.Tak dapat dibayangkan camne le sibuknyer bila dah sekolah nanti....terasa cam dah penat ni....Najla,dah tak abis2 dok usung beg baru dia.Excited nak g jumpa kawan2 sambil tayang beg baru...ish..ish..ish...jgn riak ye...Si Alyaa plk,tiap2 hari tanya bila nk g sekolah.Dia cakap,best la sekolah baru...Deeja ni plk,entah kenapa,2,3 hari ni rasa tak lalu nk makan nasi...Macam2 dok pikir gamaknyer...Rasa nak makan benda len dari nasi.So hari ni,tengahari tadi tak masak nasi.Kitorang p pekena mee banjir udang sekali lagi kat Kuala Sepetang.Kali ni bawak mak ngan mak sedara.Balik dari situ,deeja merajinkan diri lak wat kek ni....nama pun dah glamour,American Chocolate Cake.....Rasa sedap....deeja p selongkar dapur Maklang Azie,tu yg dapat resipi ni.Kat sini deeja c/p je lah ye resipi dari blog Maklang.Halal ye...Deeja wat xde topping pe2 pun...malas nak taruh cekelat,takut manis sat g,perut lak meragam...

American Chocolate Cake
Sumber : mamasya
BAHAN
2 cups flour*
2 cups granulated sugar-guna caster sugar
3/4 cups cocoa*
2 tsp baking powder
* 2 tsp baking soda*
2 eggs
1 cup of milk (fresh) (mklang guna susu cair)
1 cup of corn oil
1 tsp vanilla essence
1/2 tsp salt
1 tsp Nescafe, added to 1 cup of hot water
Cara;
1.Ayak bahan * sekaligus
2.Pukul sekejap semua bahan kecuali bahan diayak*, susu dan air
3.Masukkan bahan yg diayak,air dan susu.kacau kejap dgn senduk kayu.
4.Bakar dgn preheat oven 170 selama 45 min bergantung pd oven masing2...

6 ulasan:

LOVE2COOK berkata...

Wow, choc cake!!! nak sikit kak! ;)

blogresipi.com berkata...

Kite pun dah lama masuk list cake ni..cedapppnye..bile lah nk buat nie... :)

deeja berkata...

Hai Love...
boleh...nnti akak potong ye..hikhik

hai blogresipi...
mmg sedap.Tapi bg deeja la,bila kiter mkn esok arinyer lagi sedap..lbh terasa...uiii..dh lm masuk list,tntu dh glamour tul kek ni ye...nnti kita pkt wat sesama ye...hihi

zailamohamad berkata...

nampak sedap!!
Anak2 akak dah start sekolah ya..mesti akak berdebar2 kan..hopefully semuanya berjalan dengan lancar;-)

deeja berkata...

Zaila..
anak akak start sklah ari Senin ni,tapi biasalah budak2 excited ngn benda baru...thnks,semoga urusan dipermudahkan...

JMR berkata...

nyummy!..nmpk sedap je..nak cikit..

bacalah........bekalan kita disana nanti.......

Search in the Quran
Search:
Download | Free Code
www.SearchTruth.com