Rabu, 27 Januari 2010

Chicken Chop Ala Deeja.....

Salam bersua kembali di hari Rabu.....dh makan tengahari?Makan pe ye?Hari ni deeja masak yg len sikit.Ala2 western gitu.Tapi ni versi deeja la.Pagi tadi p jalan2 umah kekawan,singgah umah Kak Intan,jumpa chicken chop.Alamak,nampak sedap lak tu.Deeja mmg dah pln nak buat dah banyak ari,tapi de je halangannyer....chewah....baru je nak buat,dah husben nak makan benda len plk.So terbantut le....Nak beli yg siap,dah xde tempat yg sedap lak.Dah le tu mahal....kan nk kena budjet2....ish macam tiru Kak Azlina je gayanyer...hehehe....Chicken chop yg deeja buat ni sebenarnyer 2 versi,mula tu masak nasi ayam,sebab husben nak makan.Deeja plk gorengkan ayam ala2 chicken chop.So,xde kentang goreng tau kentang putar,dah diganti ngn nasi.Karbohidrat gak kan.
Chicken chop ni deeja sajikan ngn coleslow,salad,tomato,sos lada hitam dan nasi ayam....hehehe...jgn gelak ye....

Ayam-deeja celup telur dulu,pastu salut ngn biskut cream crackers yg dh dihancurkan.Goreng
Coleslow-Kubis & karot di hiris halus.Campur mayonis dan sedikit gula.Siap.
Nasi-masak cam nasi ayam biasa.
Sos lada hitam-Tumis bawang merah/putih.Campur lada hitam kisar dlm 5 sudu.Masukkan air rebusan ayam.Campur ngn sos tomato sikit,kicap,gula.Renihkan.Kalo nk pekat,campur tepung jagung.

Kan senang chicken chop ala deeja ni.....Cukup memuaskan hati,walaupun masakan deeja ni tak le setanding kekwn yg len.Janji....duit poket jimatttt.....makan pun kenyang.....

7 ulasan:

JMR berkata...

wah, homemade chic chop..kompom sedap nih//bile nak masak utk blogger2 gak nih...hehehe

zailamohamad berkata...

Salam Dija, waah lapar Zaila bila melihat gambar chicken chop ni
Deeja, Zaila ada buat contest di blog Zaila, sudi2kanlah join contest ini & jangan lupa untuk ajak kawan2 yang lain untuk masuk contest in juga;)

MaizaC'Joe berkata...

salam akak...

wah... sedapnya.... makan xhengat dunia dpt mkn sedap cm tue...

hajarus berkata...

wah sedapnyer.. lum try masak lagi baru tengok pic dah terliur dah nih...

deeja berkata...

Salam JMR,zaila,Maiza & hajar...
buat sendiri dapat le jimat kos...keluar duit rm10 pun leh dapat banyak...ye tak?

JMR,nk masak tuk blogger,boleh,tapi kn dtg umah akak la..xjanji sedap tau..hehehe

Zaila....insyaAllah,nnti akak join

IxoR@ berkata...

wah sis buat sendiri? bestnyer...

jimat dan makan sendiri masak lagi sedap kan?

deeja berkata...

Ixora...
akak cuba2 buat sndiri...mn le tau kot2 sedap leh bukak restoren ....hehehe...

bacalah........bekalan kita disana nanti.......

Search in the Quran
Search:
Download | Free Code
www.SearchTruth.com