Isnin, 25 Januari 2010

Siakap Sweet Sour.....

Isnin menjelma kembali.Sang mentari muncul awal.Cerah dan indah je.Ari ni,sempatla deeja mendobi baju2 yg dah berambah banyak.Semalam ujan lebat,tak sempat nak kering baju diampaian.Semenjak dua menjak ni,badan rasa cam kurang sihat.Rasa cam malas je....kalo ikutkan hati mahu je dok rileks goyang kaki.Tapi apakan daya....Hari ni,deeja cuma masak ikan siakap ni je....Malas nak wat menda lain....Tengok tu,punyer le malaskan....bukan apa,lauk balance semalam pun de g....So....ari ni,layan ikan le plk...Resipi ni deeja yg wat sendiri.Bukanlah cipta sendiri tapi buat berdasarkan apa yg deeja tengok dan makan kat kedai siam.Diorang kalo masak memang tak tinggal ngn serai,cili padi dan daun limau purut.So,deeja pun wat le camtu.Anak2 suka.Lagipun nak cari menda2 tu semua,ada tanam cinonit depan umah tu ha.Nak daun limau,petik je.Serai.....ada,tapi alamak cam nak mati je....almaklumlah tanam dalam pasu.Tanah xde....Ok lah.....nak sembang panjang2 pun dah xde idea....nantilah,kalo de idea,deeja leh buat cerpen...hihihihi....Kat sini de deeja catat resipinyer.....
Resipinyer.....
Ikan-deeja guna ikan siakap(goreng dahulu)
Bawang putih,merah&halia
cilipadi-diketuk
serai-diketuk
daun limau purut-dicarik2
tomato-dibelah 6
bawang besar-hiris bulat
daun sup/bawang-potong panjang2
Sayur campur sejuk beku

Cara...
Bawang putih,bawang merah & halia ditumis
Masukkan sos cili dan sos tomato.(ari ni cuma pakai sos cili ngn sos cili thai)
Masukkan semua bahan2 lain.
Tambah air.
Perasakan ngn garam dan gula.
K lah....layan jelah ye ikan siakap deeja ni....Deeja stop dulu,nak g layan citer indon sat...Jumpa g...

8 ulasan:

hajarus berkata...

mak ai sedapnye... macik k.deeja sudi kongsi resepi... hajar pun dah xde idea nak masak ape ni.. hehehe...

deeja berkata...

Salam hajar....
resipi biasa2 je....akak pun men hentam buat je...hihihi

♥LOVE2COOK♥ berkata...

Hi KakDeeja...sedapnya siakap S&S tuh!!! :)

deeja berkata...

Hai Love...
Akak masak yg senang2 je....hehehe

idayusof. berkata...

Ikan tu mmg sedap wat sweet sour.Klu Deeja yg masak bertambah2 la sedapnyer.....Maila kat akak sikit blh wat lauk tengahari.

deeja berkata...

Salam Kak Ida...
alahai,akak lambat sesaat...dh abs daaa...
ala..kak,deeja ni bknnyer reti masak sgt pun...nth sedap nth rupa je cantik hihihi

IxoR@ berkata...

selalu klu makan ikan ni, tang ekor mesti berebut dengan hubby.....

ekekekekeke....

deeja berkata...

Salam Ixora....
oohh...ye ke...makan rebut2 tu yg sedap tu...hehehe

bacalah........bekalan kita disana nanti.......

Search in the Quran
Search:
Download | Free Code
www.SearchTruth.com