Menu untuk petang tadi.....Terajin lak untuk uli menguli ni.Deeja buat cucur kembung.Tapi rata2 kat blog yg deeja jumpa kata cok bantal....Resipi ni pun amik kat blog teman2 blogger gak.Tapi lupa kat sapa deeja salin resipi...Ingat lagi masa kecik2 dulu,inilah makanan feveret deeja...Selalunya belah kat tengah pastu taruh kuah kacang.Amboi sedap tul bila terkenang dulu2..Tak makan nasi pun takpe dah...kenyang....Makan lak panas2 ngn teh panas...cukup segar...
3 cawan tepung gandum
2 sudu teh yis kering
3 sudu besar marjerin
3 sudu besar gula
3 sudu garam
1 biji telur
Air untuk menguli-dalam 1/4 cawan.
Cara....
Campur semua bahan.
Uli.Simpan doh dlm 1/2 jam
Bentukkan
3 sudu besar marjerin
3 sudu besar gula
3 sudu garam
1 biji telur
Air untuk menguli-dalam 1/4 cawan.
Cara....
Campur semua bahan.
Uli.Simpan doh dlm 1/2 jam
Bentukkan
Goreng..

9 ulasan:
Kak Deeja, sedapnya cok bantal... mmg sedap pekena panas2... :)
salam Ayu....
lama xmai sini ye..
mmg toi sdp bl pekena panas2...tmbh lak kalo ujn lagi sdp..
salam deeja, ni cam kue cakoi @ pak tongko kan? uih cicah dgn kuih kacang mmg sedap nihh :)
salam umiyumi...
adik beradik le kot...tapi kuih cakoi lembut sikit g...xpenah cuba buat lg cakoi tu...
mai ai sedapnyer... kegemaran Hubby hajar ni.. lau dier tengok gerenti terliur... pastu mesti request hajar watkan...
deeja, ada kontest kat rumah kakpah. meh la join.
mak oi...siap cicah kuah kacang tu..
terliur oke!
nak ke dapur, dapur jauh pulak..
isk...dah lah hujan2 lebat bawah kaki gunung kinabalu ni..
mmg terliur sgt
wah enak nih kayaknya deeja... :)
bru ja nk try..terliur tengok
Catat Ulasan