Jumaat, 13 November 2009

Muffin Durian....

Durian oh durian...Kat taiping sekarang ni dah de banyak lambakan durian...Rata2 org jual durian.Kalo nak makan durian murah2 mai le ke Taiping ni.Kalo kat pasar malam dah leh dpt sebijik sehinggit...Hari ni,terajin sikit.Deeja cuba buat muffin durian.Durian ni ambik kat kampung Deeja.Dah banyak hari dah kupas then isi taruh dlm petiais...nak makan camtu dah tak larat....Sini,asyik terbau durian je.Pe tidaknya,depan umh Deeja ni pun de pengkalan durian...Lori2 datang ambik secara borong.Semalam,depa angkut satu lori kontena.Dah snap nak tayang kat kowang semo tapi dah gambar lak blur....Tak pa lah,Deeja tunjuk muffin dah le ye....
Resipi ni asal tengok kat blog Ika yg dok bangkok tu.Tapi katanya resipi dia agkut plk kat umh Kak Nor(Secubit Garam).Thanks pada semua2 ye,tapi resipi ni telah di ote2 oleh Deeja....
Nampak gebu tak muffin durian ni..?nak resipi gak ke....
Bahan2
125g mentega
100g gula halus-deeja kurangkan sebab xsuka manis sgt.
2 biji telur
130g tepung gandum
1 sudu teh serbuk penaik-deeja lebihkan sikit
50 ml susu segar
120g isi durian-deeja taruh lebih dlm 150g
1 sudu teh ovalette

cara buat
Pukul mentega,gula,telur dan ovalette
Tepung diayak ngn serbuk penaik.
Kemudian masukkan tepung ke dalam adunan telur.
Tambh susu dan isi durian.
Masukkan ke dlm acuan muffin
Bakar 20 mnt,suhu 180
Inilah rupa muffin yg belum dibakar

5 ulasan:

intanurulfateha (◡‿◡✿) berkata...

.akak ni suke post pasal makan tau! T___T

deeja berkata...

Intan....
dah terbuat kena tern3 gak le...hihi

alvin takda rumah harga 8juta story.... berkata...

1st time tgk muffin durian...

Cath J berkata...

Mesti sedap ni.....

deeja berkata...

Alvin...
Ko ni,selalu ketinggalan ketapi ye..cian ko..xpe2,akak dh tunjuk..

Cath J.....
InsyaAllah,sedap....

bacalah........bekalan kita disana nanti.......

Search in the Quran
Search:
Download | Free Code
www.SearchTruth.com