Isnin, 16 November 2009

Menu tengahari-Nasi Beriani/Udang&Sotong Kunyit

Salam hari Senayan....hihihi...paham ke?hari isnin la...org tua2 selalu cakap hari senayan....Hari ni deeja nak citer pasal masak memasak plk....Ni menu org malas dan menu yg cepat tuk disediakan.Hari ni,bekalan air terputus sekejap.Sebabnya....pencawang tnb mengalami kerosakkan dari semalam g.Nasib baik letrik dah ok dari petang semalam g.Pe kena mengena tnb ngn air plk.Ye la...bila dah bekalan elektrik terputus,so kat loji air dah tak boleh nak pam air...benda2 tu semo kan guna elektrik....tengok le kita ni zaman moden ni...xde air&elektrik cam dah takleh nak idup.....camne ye org zaman dulu....
Ok lah...dah banyak melalut ni.....bila bekalan air dah ada,deeja pun start le masak.Menu deeja ari ni...nasi beriani deeja...Awat nama lagu tu?Pasai...deeja men hentam je taruh benda tuk wat nasi ni..pe yg de...taruh je..men campak2
Ha...berseri tak nasi beriani ni..?Tu dok dalam periuk lagi tu.....
Lauknyer plk deeja wat yg simple tersangat2.....Dok sembang ngn Allk@riya yg dok kamunting tu,dia cakap masak gulai udang..so deeja wat le plk udang tumis kunyit je....Taknak wat banyak,sebab husben xmkn udang.So deeja campuq le ngn sotong....Deeja sebenarnya elegik ngn makanan laut ni tapi berpantang.....pantang jumpa...mesti bedal....hihihihi....
Yg ni hasil air tangan husben deeja...ikan goreng tepung.....sedap tau....sungguh enak dimakan begitu saja....ha..sape ingat lirik tuk iklan pe tu....?
Resipi.....takyah le kot...rasanya benda yg simple2 ni semo org tau buat kan...?Ha..betoi pun...deeja nampak,de yg mengangguk tu...jgn tak tau..deeja de pasang cctv..leh nampak tau...

4 ulasan:

hajarus berkata...

sedapnyer.... terliur dah hajar ni... huhuhu...

deeja berkata...

Salam hajar...
akak msk men cmpk2...je..hihi

allkmurni berkata...

perghh...k.deeja...dlm dok x dak ayaq tu pun siap beriani lagi...udng cmpuq sotong kunyit,pebret sy ngan family la tu...senang dimasak sedap dimakn...ni iklan ape lak..haha...
klu sungguh enak dimakn begitu saja tu rase2nye iklan roti gardenia kan??esok nak masak sotong gak la...hehe

deeja berkata...

allk...
mls nk msk,tu yg cari jenis yg simple2...allk,sok akak nak p tapau sotong lah kat umh ko...hihi..td kat tsco sotong besau2

bacalah........bekalan kita disana nanti.......

Search in the Quran
Search:
Download | Free Code
www.SearchTruth.com