Salam dipetang Ahad....Sebenarnya Deeja baru balik dari Ipoh..Saje jalan2 ubah selera.tapi anak2 tak berapa sihat g.Cadangnyer kitorang nak g berdua je,tapi budak2 bukannyer boleh nak tinggal2..Tak kira nak ikut jugak.Kitorang p Memory Lane je.Saje je kot jumpa pe2 yg berkenan.tapi xjumpa pun.Lagipun cuma cik abang je yg turun.Deeja tunggu dlm kete je..
Lepas ronda2 sambil jalan2 cari makan kiter pun balik la.Ala Ipoh-Taiping bukanyer jauh sangat dalam 1 jam perjalanan je.balik singgah Kuala dulu.Biasalah p melawat tokey kedai kat situ...Dapt le gak 1,2 barang..Balik ngadap laptop le....Kot2 de sape2 sudi melawat teratak buruk ni...
Ok,ni nak citer sarapan pagi tadi....si cucur keria aka kuih gelang... ehh..pe sal lak tajuk hidangan petang..?konfius tul la Deeja ni....Sebab dah petang...tulis le hidangan petang..Tak kisahlah bila nak makan...telan je..Ini resipinya...Deeja cnp dr myr...tapi resipi tu guna kentang..Deeja ejas le ke ubi keledek
- 1 cawan tpg gandum
- ubi keledek
- gula dan garam
Cara-cara
- Ubi direbus hingga empuk. Letakkan sedikit garam didalam air rebusan tersebut.
- Toskan airnya kemudian tnggu hingga sejuk baru ler dilenyek.
- Masukkan tepung dan 2 sudu gula didalam adunan. Uli hingga sebati.
- Kemudian dibentuk spt gelang dan goreng hingga kekuningan.
- Angkat dan toskan minyak. Kemudian gaul dgn gula atau disira spt keria biasa.
- Petua: Ketika membentuk adunan tersebut tangan hendaklah sentiasa basahkan dgn air utk mendapatkan bentuk keria yg cantik dan licin serta adunan tidak melekat ditangan.
2 ulasan:
owh...ini cucur keria...sy ingat kan kuih gelang..
Alvin..
la....dik ooiii..benda yg sama la,cuma len sebutan..kehkehkeh
Catat Ulasan