1 biji bawang besar,2 ulas bawang putih,1 inci halia,2 biji buah keras dan jintan manis/putih(dlm 2 sudu besar-Deeja suka rasa jintan yg lebih) diblender.Sukatannya ikut kesedapan masing2,yg Deeja wat ni untuk dlm seperiuk sedang
Kemudian,tumis bahan blender tadi.Kalau tak tumis pun boleh.Lepas tu masukkan air dan bahan sayur sprt...tempe,tauhu,fucuk,suun,kobis,bunga kubis,carot,kacang pin dan sekutu dengannya.(ikut suka kita le).Kemudian masukkan udang atau ikan bilis.Masukkan santan,garam dan sedikit serbuk kunyit.Biar sampai mendidih.Kemudian leh angkat...
Yang ni nasi impit.Deeja beli yang segera je.Kalau Tokngah,dia wat sendiri balut ngan daun pisang.Di zaman yg serba malas ni,beli je yg segera,balik rebus.
Macam tulah cara2 nak wat lontong.Nak lebih kow.....kenalah ader sambal kicap.Kalau xde sambal ni,rasa cam tak cukup sempurna rasanya.
5 ulasan:
wow..sdpnye...
terliur air liur tgk lontonh kak deeja...
tapi zura x leh mkn..
ngan diet..
huk..huk..huk...
salam arezura...
xyah diet,telan je...
rugi kalo xmakan.
sementara bdn masih cht ni makan je pe nk mkn cma hati2,jgn terlebih..hihi
ya Allah..indahnya lontong
ish3..feveret nih..meleleh air liur dbuatnye...huhuhu..mmg debommm
deeja>alvin
ye ke alvin....kalo cmtu,alvin kn tawen cpt,leh bini msk cedap2 ye.hihi
deeja>zahra
makacih,akak dh bg rspi,try le wt...hihi
Catat Ulasan