Isnin, 5 Oktober 2009

Nasi Hujan Panas.....

Nasi hujan panas ni menu tuk tengahari tadi.Buat yg simple je,lagipun lepas kakyong balik sekolah tengahari tadi,kitorang nak g Ipoh.So,malas nak masak yg remeh...Deeja try wat nasi hujan panas ni berlaukkan ayam goreng je.Dah macam nasi ayam lak....Nasi ni first time buat.Pernah makan kat kenduri sedara dulu.Warna-warni,tapi yg Deeja buat ni tak berapa cantik la.Tak reti nak mewarnakan nasi tu....cara buatnyer senang je macam deeja dok wat nasi minyak len tu cuma tambahkan pewarna.Resipi ni Deeja dapat dalam majalah mingguan Wanita tahun lepas.

Bahan2
500g beras
5 sudu makan minyak sapi(Deeja guna marjerin sebab hubby xsuka minyk sapi-rasa muak)
250ml susu cair
50g gajus
50g kismis(Deeja xtaruh-ganti jagung)
Air secukupnya
Sedikit pewarna hijau,kuning,merah(Deeja guna hijau ngan kuning)

Bahan tumis
Bwg merah,bwg putih,halia,bunga lawang,bunga cengkih,kulit kayu manis,buah pelaga
daun pandan(deeja truh serai,malas dh nak keluar umh amik daun pandan,serai dh de dlm ptes)

Cara buat...
panaskan minyak sapi dan tumis bahan tumis.
masukkan bahan tumis ke dlm beras,masukkan air secukupnya.
tambah garam,susu cair dan bahan selebihnya.
bila nasi dah masak,titiskan sedikit pewarna.
gaul,sedia utk dihidangkan....

p/s-Deeja xpandai nak mewarna nasi tu,kalo de sesiapa yg tau teknik utk bagi nasi tu cantik,bagitau Deeja ye....kita kongsi2 ilmu...

2 ulasan:

mimie loma berkata...

salam deeja......teknik nk warna nasi cantik sonang itu baaaah...

bile nasi dh kering.......cucuk2 kan nasi tu dgn sudu utk wat lubang.pastu bubuh kan pewarna kat dlm lubang tu dan jgn di kacau sehingga nasi tu betul2 masak.....

yg plng cantik....warna merah, kuning,hijau.

bila dh nak makan tutp api nasi hah baru lah di kacau......baru lah nmpk warna die sebiji2 dan cantik .

deeja berkata...

salam kak mimieloma...
ohh...macamtu rupanya...makasih sudi peturun ilmu kat deeja ni..nnti deeja cuba....

bacalah........bekalan kita disana nanti.......

Search in the Quran
Search:
Download | Free Code
www.SearchTruth.com