Mai...mai...mai..makan Laksa Taiping....Memang ori dari Taiping...dari dapur deeja.....
Laksa ni dihidang bersama ngn timun,bawang,salad,daun selom,daun pudina,cili potong dan telur rebus.Cra nak buat.....senang tapi remeh tang nak asingkan ikan tu...Tapi hasilnya fuhhh...menangkap...Ikan direbus-asingkan isi dan tulang,kemudian kisar bersama ngan air rebusan.Air rebusan jgn dibuang.
Bawang besar dan cili kering(cili masak/cili padi pun boleh)-dikisar
Daun kesum
Bunga kantan
Asam keping(gelugur)-3 keping(ikut masam)
Belacan dan garam secukup rasa
Didihkan bahan kisar(bawang dan ikan)
Masukkan daun kesum/bunga kantan/asam keping.
tambahkan belacan dan garam.
Siap untuk dihidangkan...
(Kuah ikut kepekatan sendiri)
Tiada ulasan:
Catat Ulasan