Rabu, 14 Oktober 2009
Rasam.....
Rasam ni antara feveret hubby Deeja.Dulu Deeja tak suka makan makanan camni,tapi hubby tu..dah selera dia,kenalah ikut.Rasam ni dah dimelayukan.Pernah jugak tengok resipi rasam dalam blog adik kiter yg nak sambut Diwali,saper g kalo bukan Love.Tapi yg dia buat memang ori dari India.Yg Deeja wat ni dah bercampur gaul ngan Melayu cam keluarga hubby gak le.
Resipi ni Deeja belajo dari mak mertua.Kalo orang Melayu kiter mungkin panggil masak lada.Memang berasap bila makan.Elok untuk orang yg berpantang,cuma jangan taruh telur.
Resipinyer camni.... Lada hitam-ditumbuk bawang merah/bawang putih/daun kari cili kering-potong2 je bawang besar-dibelah 4 air asam jawa sedikit garam telur Tumis bawang dan daun kari.
Masukkan air dan lada hitam. Kemudian masukkan semua bahan kecuali telur. Bila bawang besar dah hampir masak,pecahkan telur sebiji2.jangan kacau Biar mendidih sebentar. Sedia untuk dihidangkan...
Langgan:
Catat Ulasan (Atom)
Kita hanya mampu merancang....
Assalamualikum wbt massa bergerak pantas, macam2 dah berlaku dah 3bulan mak meninggalkan kami sekeluarga, kali akhir bersama masa hantar ...
-
Assalamualikum wbt massa bergerak pantas, macam2 dah berlaku dah 3bulan mak meninggalkan kami sekeluarga, kali akhir bersama masa hantar ...
-
Menu untuk petang tadi.....Terajin lak untuk uli menguli ni.Deeja buat cucur kembung.Tapi rata2 kat blog yg deeja jumpa kata cok bantal....R...
3 ulasan:
first time dgr nama makanan ni..cambest jer...
ye ke...bagi akak dah jemu dah dengo..hihi..mkn benda ni leh wat bdn berpeluh2...leh kurus kot...
rasam? pernah dgr tapi tak pernah rasa....
Catat Ulasan