Sabtu, 22 Ogos 2009

Menu Hari Ini-Udang ala tomyam&Sup Ayam...

Udang,lauk feveret anak-anak terutama Alyaa dan Kauthar.Dulu aku tak makan udang ni...tak kisah la udang beso ke kecik ke semo aku tak jamah...First,memang tak lalu kedua,alegik la...nanti jadi gatal-gatal.Tapi sekarang ni lepas kahwin semua men hentam je....Keluarga mertua memang suka makan udang.Bila ziarah mereka,menu kat umh mesti de udang.jadi nak tak nak terpaksalah aku makan,nanti kebuluran plk aku ni....So menu pertama untuk hari ni...Udang Ala TomYam...

Bahan2
  • Udang(Deeja guna dlam 20 ekor udang yg sederhana besar)
  • 1 bungkus cendawan tiram
  • Bawang putih/bawang merah
  • 2 batang serai-dipotong serong dan diketuk
  • 2/3 helai daun limau purut-dicarik2
  • 1 biji bawang besar-potong bulat
  • 5/6 tangkai cili padi-diketuk
  • daun sup/daun bawang-di hiris panjang

Cara buat
  • tumis bawang putih/merah
  • masukkan kesemua bahan kecuali udang dan cendawan
  • masukkan sedikit air,bila separuh masak,masukkan udang dan cendawan
  • perasakan dengan garam dan gula...
  • kacau rata,udang jgn dimasak terlalu lama.....pastu ngap je le....*klau nk taruh tomato pn bleh,rasa masam ckit
Ini menu kedua.....sup ayam....Sekarang ni kat Taiping hari-hari ujan so kena makan yg boleh keluar peluh.....

Masak awal sikit ni bleh rehat ckit...Biasalah bila de anak kecik(walaupun bukanlah kecik sgt)semua kena awal...Nak kisahkan anak g...so ini jelah menu yg sempat Deeja masak...Kuih tu rasanya beli je.....Kat pasar ramadhan banyak choice,so buat kuih tunjuk2 je....Tapi takleh p skrang ni...tengah ujan lebat la kat sini...Pe2 pun selamat berbuka puasa wat semua teman-teman yg sudi bertandang kat teratak buruk Deeja ni....

2 ulasan:

IxoR@ berkata...

sup ikan tu nampak sedap sangat, makan dengan nasi putih panas2...lega rasanya...

ermm...nak cuba masak la....

ANGAH berkata...

salam...

blog deeja penuh dgn selera..hehehe.
sabo jew la...

anda telah di tag oleh angah.
sila jwb soklan2...senang jew..hehehe

bacalah........bekalan kita disana nanti.......

Search in the Quran
Search:
Download | Free Code
www.SearchTruth.com